Verzwegen liefde: filmsymposium over homovervolging

Tijdens het naziregime werden homoseksuelen actief vervolgd, velen van hen kwamen in concentratiekampen terecht. De tentoonstelling ’Wie Kan ik nog Vertrouwen?’, onlangs geopend en nog tot in januari te zien in Nationaal Monument Kamp Vught, geeft een beeld van de gevaren die homoseksuele mannen en vrouwen tijdens de Tweede Wereldoorlog liepen. Naar aanleiding van de expositie en de dvd uitbreng van de Franse film ’Un Amour à Taire’ wordt aanstaande zondag het filmsymposium Verzwegen Liefde georganiseerd.

De themamiddag, die plaatsvindt in de Verkadefabriek in Den Bosch, begint met de vertoning van de documentaire ’Paragrapf 175’, waarin inmiddels bejaarde homoseksuelen terugkijken op de relatieve vrijheid die ze genoten in het Duitse interbellum en op de gruwelen waarvan ze getuige of slachtoffer waren in de oorlogsjaren.

Filmmakers Rob Epstein en Jeffrey Friedman die halverwege jaren negentig veel succes hadden met de vermakelijke homo’s-in-Hollywood documentaire ’The Celluloid Closet’, laten en passant zien hoe onmogelijk het voor de meesten was in de naoorlogse jaren over hun ervaringen te praten. In een debat gaan vervolgens historici Judith Schuyf en Marian van der Klein in op de homovervolging en de vraag in hoeverre het nazibeleid een breuk vormde met homodiscriminatie voor en na de oorlog.

Ook ’Un Amour à Taire’ wordt vertoond. In dit voor Franse televisie gemaakte drama uit 2005 van Christian Faure komt in Vichy Frankrijk de verborgen liefde tussen Jean (Jérémie Renier) en Philippe (Bruno Todeschini) in gevaar door de komst van een onderduikster. Sara, nu Yvonne geheten (Louise Monot), is een jeugdvriendinnetje van Jean en nog altijd verliefd op hem. Ondertussen collaboreert Jeans broer met de bezetters.

Volgens de epiloog in de film werden tussen 1933 en 1945 zo’n 100.000 homoseksuelen gedeporteerd en werd dat feit pas in 2001 door de Franse overheid erkend. Niet alleen de historische situatie van homoseksuelen komt aan bod: het tweede debat van het symposium is gewijd aan de huidige positie van homoseksuelen binnen Europa. Is Nederland op het gebied van homo-emancipatie en de bestrijding van discriminatie een voorbeeldland binnen de EU?, zo luidt de centrale vraag van een publieksgesprek waaraan COC-voorzitter Frank van Dalen, Europarlementariër Kathalijne Buitenweg en Amnesty International regiocoördinator Sabine Zwiers deelnemen.

Meer informatie, ook over kaartverkoop: www.moviesthatmatter.nl

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden