Verzwakt Scheveningen overtreft zichzelf

DEN HAAG - Scheveningen heeft zich, ondanks vijf invallers, een prima uitzicht verschaft op de landstitel bij de voetbalamateurs. De verzwakte zaterdagkampioen klopte Baronie, titelhouder in het zondagvoetbal, zaterdag met 2-0.

PETER WILSCHUT

Die marge geeft de zaterdagkampioen meer lucht dan waarop vooraf was gehoopt. Na de return, komende zaterdag, geldt zonodig het doelsaldo. Als ook dat gelijk is, wordt twee keer vijftien minuten verlengd. Is er dan nog geen beslissing, dan geldt een strafschoppenserie als middel om de beste amateurclub te kunnen aanwijzen. Scheveningen-trainer Martin Jol: “Met 0-0 of een 1-0 zege was ik tevreden geweest. Achteraf zeg ik weliswaar dat we zeker drie keer hadden moeten scoren, tegen de achtergrond van onze omstandigheden kan ik met 2-0 leven.”

Scheveningen mist in de ultieme fase van het seizoen vooral spelers die vakantie prefereren boven voetballen tot eind juni. Met de afwezigheid van Leon van Nieuwkerk (vertrekt naar FC Utrecht) en Albert van Oosten, alsmede met de schorsing van Hans Tellier had Jol voor de ontmoeting met Baronie rekening gehouden. Dat de gebroeders Ron en Marcel de Jager plotsklaps hadden besloten al op vrijdag in plaats van zaterdag naar hun bestemming in Zuid-Frankrijk af te reizen, deed de coach echter even slikken: “Voor zoiets kan altijd een dwingende reden zijn. Ik heb nog niet vernomen waarom ze eerder zijn afgereisd. Na de vakantie bepraten we dat wel. Maar op dit moment heb ik onvoldoende informatie om hun handelwijze te kunnen begrijpen.”

Van het kwintet afwezigen heeft Tellier nu zijn schorsing uitgezeten, terwijl Van Nieuwkerk zaterdag terug is van vakantie.

Scheveningen zag er door de trits afwezigen in de uitvoering anders uit dan gebruikelijk. Invaller Uluc werd aan het front bijgestaan door middenvelder Blok. In de defensie werd captain Cramer omringd door ' t Hart en Klapwijk. Druk was het in het middenrif, waar Scheveningen het vijfmans-blok René van Oosten/Danen/Abbenhuis/Knoester/Polak had geposteerd als tegenwicht voor de zone die bij Baronie met Bayings/Sweres/Baardemans/Jos van Rijswijk/Den Boer het sterkst bezette deel heet. Waar beide ploegen ver van het eigen doel speelden, de libero voor de defensie posteerden en vanuit het middenveld weinig diepgang aanbrachten ontstond in de eerste helft een soort ping-pong op weinig vierkante meters: het speelveld werd klein gehouden, de dekking straf verzorgd en het uit de positie vertrekken om diepte te maken mondjesmaat benut. Twee kansen voor Scheveningen (Uluc en Polak) en een gelijk aantal voor Baronie (Koeman en Baardemans) tekenden de minimale opwinding in het eerste bedrijf.

Na de pauze was het zowaar Scheveningen dat het initiatief aan zich trok. Het middenveld werd als het ware verlengd door de voorwaarts schuivende Danen en de naar de defensie leunende Knoester. Met twee verse krachten werd Baronie in de tweede helft kansloos gelaten, wat resulteerde in treffers van Polak (1-0) en Danen (2-0).

Jos Broers, de trainer van de ambitieuze Brabanders, meende een treffer te veel geïncasseerd te hebben. “Kansloos is het geenszins, maar ik had liever een wat kleinere marge te herstellen gehad.” Dat zijn ploeg in de eerste fase weliswaar verzorgder voetbalde, maar na rust van meet af aan streed voor een verloren zaak, weet Broers aan instelling: “De aandacht verslapte. Je ziet dat Scheveningen meer inzet en karakter heeft. Dat is een eigenschap die ik ook terugzie bij zaterdagploegen als Kozakken Boys en Heerjansdam, die wij wel eens vriendschappelijk treffen. Ik zou graag zien dat de top van zaterdag- en zondagvoetbal door elkaar gehusseld werd, waarbij wij in een competitie met zulke clubs zouden kunnen belanden. Deze eigenschappen geven het voetbal extra inhoud.”

Scheveningen is eersteklasser sinds 1992 en behaalde dit jaar de eerste (afdelings- en zaterdag)titel. Baronie doet drie jaar langer op het hoogste niveau mee en genoot vorig jaar al van een afdelingstitel. De clubs betwisten de hoogste amateureer voor de 28ste keer. De stand bedraagt thans 17-10 in het voordeel van de zaterdagtak. Scheveningen kan die marge zaterdag niet alleen verruimen, het kan na Quick Boys (1992), Katwijk (1993 en 1994) en IJsselmeervogels (1995) de vijfde opeenvolgende winst voor de zaterdagtak binnenhalen. Daarmee kan de suprematie in de buurt komen van de situatie in de jaren zeventig, toen de zaterdagtop tussen 1973 en 1978 zes keer achtereen sterker bleek dan het zondagvoetbal.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden