Opinie

Verzorging van dolfijnen is echt prima

null Beeld anp
Beeld anp

Protesten tegen het Dolfinarium zijn onterecht, vindt Theo Bakker, auteur van 'Vijftig jaar Dolfinarium'. Er zijn heel wat dieren die het slechter hebben dan de dolfijnen.

Theo Bakker

Afgelopen week was dolfijnenbeschermer Ric O'Barry veel in het nieuws en zelfs in de Tweede Kamer met zijn strijd tegen het Harderwijkse Dolfinarium (Trouw, 7 juni). Ik heb moeite met mensen die zich hun hele leven inzetten voor een doel, om als ze hun verdienste binnen hebben, radicaal om te draaien. O'Barry is door zijn prominente deelname aan de tv-serie 'Flipper' mede verantwoordelijk voor de oprichting van tientallen dolfijnenstadions en de jacht op honderden dolfijnen in de jaren zeventig en tachtig. In die periode was de opkomst van dolfijnenstadions enorm. Nu verwijt hij ouders met kinderen dat ze een dagje een zeezoogdierenpark bezoeken en schaart hij dolfijnenstadions onder de noemer circus.

Ric O'Barry, de oud-trainer van Flipper Beeld anp
Ric O'Barry, de oud-trainer van FlipperBeeld anp

Natuurlijke leefmilieus
Het Dolfinarium in Harderwijk bestaat inmiddels ruim vijftig jaar en is in die periode uitgegroeid van een bassin met een aantal zeeleeuwen naar een dierenpark met een grote populatie zeezoogdieren, waaronder bruinvissen, dolfijnen, zeehonden, zeeleeuwen en walrussen. In die vijftig jaar is er veel veranderd, ook in de opvattingen rond het houden van dieren in gevangenschap. Waar voorheen in dierentuinen dieren werden 'getoond' in kleine hokjes, wordt nu het natuurlijke leefmilieu nagebootst en zie je in dierentuinen dieren op grote grasvlakten, op rotsen, nagebouwde woestijnen en in grote, levensechte aquaria. Ook in het Dolfinarium in Harderwijk is daarvan sprake. Zo is er voor de dolfijnen een grote binnenzee (De Lagune) gemaakt, waarin ze relatief vrij kunnen leven. Ook voor walrussen en zeehonden zijn natuurlijke milieus zoveel mogelijk nagebootst. De dieren die dagelijks optreden in de show verblijven in een kleiner verblijf, maar voor alle dieren is er veel aandacht voor welzijn, voeding en omgeving.

Natuurlijk is het Dolfinarium wel een commercieel bedrijf. Waar vroeger het voeren van de zeeleeuwen al een geweldig hoogtepunt was, wil het publiek nu een show met spektakel en audiovisuele effecten. Voor de dolfijnen, die er optreden maakt dat niet zoveel uit. Ook vijftig jaar geleden sprongen ze al vijf meter hoog en hapten een haring uit de handen van hun verzorger. Ze sprongen ook toen al door hoepels, dansten in het water en kwetterden vrolijk als ze dat gevraagd werd. Dolfijnen spelen graag en de interactie tussen mens en dolfijn is bijzonder. Of dolfijnen gelukkig zijn, is daarmee niet gezegd, evenmin of ze ongelukkig zijn trouwens. Bij een mens is dat al een moeilijk te meten emotie, en bij een dier is dat zeker het geval.

Dolfinarium in Harderwijk vanuit de lucht Beeld anp
Dolfinarium in Harderwijk vanuit de luchtBeeld anp

Afgeschoten grote grazers
Mijn indruk is dat er dieren zijn in Nederland die veel ongelukkiger zijn dan de veertig dolfijnen in Harderwijk. Denk maar eens aan de vijfhonderd grote grazers die jaarlijks in de Oostvaardersplassen worden afgeschoten omdat ze anders verhongeren. Of de duizenden huisdieren die slecht worden verzorgd, vereenzamen of lijden onder de nukken van hun baasjes. Denk eens aan de honderden varkens die, in grote vrachtwagens, levend naar Italië worden getransporteerd, zonder rust en zonder water en die soms dagenlang, onder enorme stress moeten overleven, om tenslotte als Parmaham weer terug te komen naar Nederland. De voorbeelden zijn legio, er is zoveel dierenleed dat je er boeken over vol kunt schrijven. Waarom dan demonstreren bij het Dolfinarium, bij de veertig dolfijnen, die een optimale verzorging genieten en gegarandeerd een goede oude dag.

Misschien is het bij het Dolfinarium beter demonstreren dan bij de Oostvaardersplassen, waar je per slot van rekening midden in de polder staat. Of bij de grens, waar ook niemand je opmerkt. Dan is het beter protesteren bij het Dolfinarium in Harderwijk. Daar krijg je altijd veel aandacht. In die zin is het Dolfinarium een unieke attractie met een grote aantrekkingskracht op zowel dagjesmensen als actievoerders.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden