Verzorger Mapei moet in voorarrest blijven

Tiziano Morassut, verzorger van de wielerploeg Mapei, moet in de gevangenis blijven in het belang van nader onderzoek. Dit heeft de rechtbank van Kortrijk woensdag bepaald. Advocaat Leysen van Morassut tekende gisteren beroep aan tegen de verlenging van het voorarrest.

Morassut werd vorige week opgepakt omdat hij een pakket amfetaminen heeft opgestuurd naar Giacomo Bugno in Monza, de vader van oud-wereldkampioen Gianni Bugno. Morassut heeft inmiddeld bekend en spijt betuigd. Hij verklaarde ook dat het een individuele actie betrof. Dat hij voor licht vergrijp zo lang in voorarrest moet blijven heeft te maken met nadere onderzoeken die tot de arrestatie van de leverancier van de amfetaminen moet leiden. Een Waalse oud-beroepsrenner is na verhoor vrijgelaten.

In Lucca zei Ivano Fanini, de directeur van de wielerploeg Amore e Vita, een oproep gedaan voor uiterste transparantie in de strijd tegen doping. Fanini drong aan op de openbaarmaking van de hematocrietwaarden van de Mapei-renners door hun ploegarts Giorgio Squinzi. Fanini maakte ze begin dit jaar van zijn eigen renners op Internet bekend.

De bloedwaarde geeft een indicatie over de hoeveelheid rode bloedlichaampjes. De wereldwielrenunie UCI heeft de bovengrens op vijftig gelegd. Een hogere waarde kan duiden op gebruik van kunstmatige aanmaak door epo. ,,Squinzi is een van de weinigen die de strijd tegen doping serieus neemt'', zei Fanini. ,,Ik kan me niet voorstellen dat zijn renners verboden middelen gebruiken. Zijn renners behoren tot de besten ter wereld en kunnen geen schaduw over hun successen gebruiken.''

Bij verschillende gezondheidstesten met bloedmonsters vaardigde de UCI één startverbod uit. De Italiaan Giacomo Puccianti mocht niet meer starten in de Giro delle Marche voor renners onder 23 jaar. Artsen van de UCI namen recentelijk bloedproeven in de Ronde van de Algarve (30 renners), Milaan-San Remo (32), Ronde van Vlaanderen (14), Tryptique des Monts et Châteaux (24) en Giro delle Marche (21).

In Lille moest de Franse wielrenner Emmanuel Magnien opnieuw opdraven voor verhoor in de Festina-affaire. Hij reed in 1996 en 1997 voor Festina. Magnien werd op 27 juli van het vorig jaar al verhoord en moest nieuwe vragen beantwoorden omdat er in het onderzoek nieuwe elementen naar voren zijn gekomen.

Een woordvoerder van de rechtbank in Lille zei dat Richard Virenque, die altijd zijn onschuld volhield, binnenkort opnieuw wordt opgeroepen. De voormalige bergkoning in de Tour de France is in staat van beschuldiging gesteld voor medeplichtigheid aan het bevorderen, aanzetting tot het gebruik en toediening van drogerende middelen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden