Verzoener of ophitser

Waar gaat het debat over?

Volgens schrijver Rudy Kousbroek zijn godsdiensten ’meestal bron van dood en verderf. Als je oorlog wilt, hoef je alleen maar gelovigen te mobiliseren’.

Anderen beschouwen religies juist als vredestichters bij uitstek. Vredestichten zou zelfs de kern van godsdienst zijn.

Is religie nu een splijtzwam of een verzoener? Daarover debatteren filosofen en theologen, gelovigen en atheïsten, onder leiding van Trouw-redacteur Lodewijk Dros.

Islam versus christendom?

De moslimgemeenschap en de westerling zijn ’wezensvreemd aan elkaar’, zegt studentenvoorman Harun Yildirim. Islam en christendom hebben beide een ’drang naar bekering en conflicteren’.

Volgens theologe Manuela Kalsky ligt er aan de aanslagen van 9/11 eerder een politiek conflict ten grondslag – al bevordert religie soms ’het geweldpotentieel’.

Christendom en Joden

De paus had de Holocaustontkennende bisschop Richard Williamson nooit mogen rehabiliteren. Nu moet paus Benedictus het hem onmogelijk maken nog ’bisschop’ te zijn, vindt priester Antoine Bodar.

Hebben religies een ’ruzieaspect’?

Klitten en op anderen neerkijken, is een onuitroeibare kant van religie, vindt Trouw-columnist Bert Keizer, maar andere groepen hebben dat ook. Religie als verzoener? Keizer vindt dat Jezus ’uitstekende suggesties’ deed voor geweldloos samenleven. Die zijn in het Westen zó gerealiseerd ’dat Jezus ervan in tranen uit zou barsten’, maar niet dankzij de religie.

Debat

Religie: splijtzwam of verzoener?

Datum: woensdag 8/4, 20-22.30 uur, met auteurs van boekenserie ’Jonge denkers over grote religies’, Bert Keizer, Antoine Bodar, Manuela Kalsky en Harun Yildirim.

Plaats: debatcentrum Tumult, Domplein 5 Utrecht, info en reservering: www.tumultdebat.nl.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden