Verzoek stoppen Decemberproces afgewezen

Desi BouterseBeeld ANP

De krijgsraad in Suriname heeft het verzoek van de advocaat van de Surinaamse president Desi Bouterse om het proces over de Decembermoorden te stoppen, afgewezen. Advocaat Irwin Kanhai had dit verzoek namens drie andere verdachten in het strafproces gedaan, niet namens Bouterse zelf. Kanhai weet nog niet op welke gronden de krijgsraad dit besluit heeft genomen, meldde hij aan het ANP.

Kanhai weet nog niet op welke gronden de krijgsraad dit besluit heeft genomen, meldt hij aan het ANP.

Impasse
Bouterse en 21 andere verdachten staan terecht voor de verdenking van betrokkenheid bij de moord op 15 vooraanstaande Surinamers op 8 december 1982. Hun proces zit nu bijna een jaar in een impasse, omdat het Surinaamse parlement de omstreden amnestiewet aannam. Volgens deze wet krijgen alle betrokkenen van de Decembermoorden, inclusief president Bouterse, amnestie.

De rechter heeft het proces geschorst, omdat eerst duidelijk moet worden of deze wet in strijd is met de grondwet. Alleen een Constitutioneel Hof kan daar een uitspraak over doen, maar zo'n instantie bestaat nog niet in Suriname. Daarom zit het proces in een impasse. Kanhai vindt dat een rechter niet kan verwijzen naar een niet bestaand instituut.

Betty Goede, voorzitter van de Organisatie voor Gerechtigheid en Vrede (OGV), is blij dat het verzoek van Kanhai geen reden is geweest om het proces te stoppen. Ze had er overigens ook niet echt rekening mee gehouden dat de krijgsraad een ander besluit zou nemen. 'Ik zou zeer verrast zijn geweest als de rechter het proces gestopt zou hebben. Maar veel kan ik er nog niet over zeggen omdat de behandeling van het verzoekschrift in besloten zitting heeft plaatsgevonden', zegt Goede. De OGV is een organisatie die de schending van mensenrechten in Suriname aan de kaak stelt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden