Verzetsvrouw Westerweel overleden
De pacifistische verzetsstrijdster Wil Westerweel, die in de oorlog vele joden heeft helpen vluchten, is vrijdag op 90-jarige leeftijd overleden. ,,Wat heeft ze geleefd!'', schrijven haar nabestaanden in de rouwadvertentie.
In de schaduw van haar extraverte man Joop Westerweel was Wil een drijvende kracht achter de verzetsgroep die zich specialiseerde in het smokkelen van joden naar Palestina.
Het onderwijzersechtpaar kwam in actie toen de Duitsers in 1942 met de deportatie van joden begonnen. In een mum van tijd haalde de Westerweel-groep een joods tehuis in Loosdrecht leeg. Daar zaten uit Duitsland gevluchte joodse jongeren, die naar Palestina hadden gewild, maar door de oorlog waren blijven steken. Honderden jongeren zijn door de Westerweel-groep gered.
De 'christen-socialisten' Joop en Wil Westerweel hebben het principe van geweldloosheid altijd hooggehouden. ,,Bij overvallen op distributiekantoren kwam er kwam zelfs geen speelgoedpistooltje aan te pas'', herinnert een van de groepsleden zich. ,,Dat gaf wel eens problemen met andere verzetsgroepen, die vonden dat zij het vuile werk moesten opknappen.''
Joop Westerweel werd in 1944 bij een smokkelactie aan de grens opgepakt. In het doorgangskamp Vught werd hij doodgeschoten. Ook Wil werd in 1944 gepakt, toen zij een meisje voor enkele duizenden guldens probeerde vrij te kopen uit het politiebureau in Rotterdam. Uiteindelijk heeft zij het vrouwenkamp Ravensbrück weten te overleven.
Israël heeft de groep na de oorlog geëerd met de aanleg van een Westerweelbos ten zuiden van Haifa.
Wil Westerweel-Bosdriesz wordt morgenochtend in Bilthoven gecremeerd.