Verzetsvrouw Truus Menger overleden

Truus Menger-Oversteegen (midden) en haar zus Freddie Dekker-Oversteegen kregen in 2014 het Mobilisatie Oorlogskruis uitgereikt door premier Mark Rutte. Beeld anp

Oud-verzetsvrouw en kunstenares Truus Menger-Oversteegen is zaterdag op 92-jarige leeftijd in haar woonplaats Haarlem overleden.

Truus Menger-Oversteegen en haar zus Freddie Dekker-Oversteegen werkten in de Tweede Wereldoorlog nauw samen met Hannie Schaft, het zogenoemde Meisje met het Rode Haar dat aan het einde van de oorlog werd gefusilleerd in de duinen van Bloemendaal.

Menger-Oversteegen, die werd geboren op 29 augustus 1923, was zestien toen de Tweede Wereldoorlog begon. Ze besloot om samen met haar jongere zusje Freddie in het Haarlemse gewapende verzet te gaan.

Menger-Oversteegen zegt in haar boek 'Toen niet, nu niet, nooit' dat het verzet haar en haar zusje goed kon gebruiken, omdat zij als jonge meisjes weinig argwaan wekten bij de nazi's. Ze werden ingezet om NSB'ers en Duitsers uit de weg te ruimen. Ook pleegden ze sabotage.

Hannie
In een hommage aan Hannie Schaft, die de KRO in 2004 uitzond, zei Menger over de bijvrijding: "Aan de ene kant blij dat de oorlog was afgelopen, maar ook het verdriet om de vrienden die het niet overleefd hadden." In de verzetsgroep had Menger ook haar man Piet leren kennen. Hun dochter noemden ze Hannie.

De zussen Oversteegen kregen in 2014 het Mobilisatie-Oorlogskruis uitgereikt voor hun jarenlange inzet bij het verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Na de oorlog werd Menger-Oversteegen kunstenares. Een bekend werk van haar is het standbeeld van Hannie Schaft in het Haarlemse Kenaupark.

In Zaandam staat van haar een beeldengroep ter herinnering aan de Februaristaking van 1941. Bij Herinneringscentrum Kamp Westerbork staat het beeld Bevroren Tranen, dat Menger-Oversteegen maakte voor alle kinderen die zij in de oorlog niet heeft kunnen redden. Eén van de twee glazen tranen werd onlangs ontvreemd.

Optredens
Direct vanaf 1945 begon Menger op scholen gastlessen te geven over de oorlog, om te waarschuwen voor het gevaar van fascistoïde regimes. Ook trad ze geregeld op als spreker bij herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog.

Ze droeg ook de internationale vrouwenbeweging en de anti-apartheidsstrijd een warm hart toe. In Zuid-Afrika had zij onder meer contact met Nelson Mandela. Dat leidde ertoe dat ook in Soweto bij Johannesburg een kunstwerk van haar hand is neergezet.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden