Verzetsvrouw mag onderscheiding houden

De 96-jarige verzetsvrouw Gerarda Alida (Atie) Ridder-Visser mag haar Verzetsherdenkingskruis houden, ondanks haar bekentenis van een moord uit 1946. Een woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken zei donderdag dat er geen regeling bestaat om een dergelijke onderscheiding terug te vorderen.

ANP

De vrouw bekende begin dit jaar in een brief aan de burgemeester van Leiden de moord op de Leidse ingenieur Felix H.E. Guljé, op 1 maart 1946 in de deuropening van zijn huis.

Op 5 mei 1982 ontving ze namens de regering het Verzetsherdenkingskruis uit handen van de toenmalige burgemeester.
De autoriteiten hielden er destijds rekening mee dat iemand uit het voormalige verzet Guljé had omgebracht. De ingenieur, die directeur was van het metaalbedrijf Hollandsche Constructie Werkplaatsen, zou economische collaboratie hebben gepleegd. Guljé werd daarvan echter vrijgesproken.

Als directeur van de HCW kon hij vaak niet anders dan opdrachten van de Duitsers accepteren, omdat in het kader van het bedrijf NSB'ers zaten. Maar in het geheim pleegde Guljé zo zijn eigen verzet, onder meer door Joodse onderduikers onderdak te bieden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden