Verzetsveteraan geeft Israëlische onderscheiding terug na dood familie in Gaza

Een Israëlisch bombardement op Gaza, 10 augustus. Beeld afp
Een Israëlisch bombardement op Gaza, 10 augustus.Beeld afp

Een 91-jarige Nederlander heeft zijn Israëlische onderscheiding voor de hulp aan Joodse onderduikers teruggeven. Henk Zanoli deed dat nadat door een Israëlisch bombardement zes familieleden waren omgekomen in de Gazastrook.

Dat meldt de Israëlisch krant Haaretz. Volgens Haaretz is de achternicht van Zanoli getrouwd met een Palestijn, wiens familie is gedood tijdens een bombardement.

'Wij zijn geschokt door de moord op onze verwanten in Gaza. Vermoord door de staat Israël', schreef Zanoli in een brief aan de Israëlische ambassade in Den Haag. 'De achter-achterkleinkinderen van mijn moeder hebben hun oma, drie ooms, een tante en een nichtje verloren. Wat er met hen is gebeurd zal ongetwijfeld boven tafel komen.'

Zanoli redde Joods jongetje
Hij en zijn moeder (postuum) kregen de onderscheiding Rechtvaardige onder de Volkeren in 2011 voor het redden van een Joods jongetje tijdens de bezetting van Nederland door de nazi's. Hij nam hiermee een groot risico, want zijn familie werd streng gecontroleerd door de Duitse bezetter. Zanoli's vader en zwager werden gedood, omdat ze in het verzet zaten. Het Israëlische holocaustmuseum Yad Vashem beschrijft de heldendaad van Zanoli op zijn website.

De Rechtvaardige onder de Volkeren is een Israëlische onderscheiding voor niet-Joden die in de Tweede Wereldoorlog hulp boden aan Joden. De gedecoreerde ontvangt een medaille en oorkonde. Ook wordt zijn of haar naam in Jeruzalem in een muur gebeiteld. Bekende 'Rechtvaardigen' zijn bijvoorbeeld Oskar Schindler en Frits Philips.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden