Verzetsbeweging eist opheldering over moord op Iraniër

Ahmad Mola Nissi Beeld rv
Ahmad Mola NissiBeeld rv

Na de moord op de Iraanse verzetsleider Mola Nissi in Den Haag is zijn beweging ASMLA bang dat er meer slachtoffers vallen.

Willem Schoonen

Enkele tientallen bewoners kwamen naar de wijkbijeenkomst in Den Haag gisteren, maar details van de moord op de Iraanse verzetsleider Ahmad Mola Nissi, een dag eerder, kregen zij niet te horen.

Nissi werd woensdagmiddag doodgeschoten in de buurt van het Haagse Centraal Station. De politie heeft toen direct een verdachte aangehouden, maar over identiteit noch achtergrond zijn mededelingen gedaan. De door Nissi opgerichte verzetsbeweging eist opheldering over de moord, maar lijkt al te weten waar de dader gezocht moet worden: onder rekruten van de Iraanse overheid.

Na de bijeenkomst met de buurtbewoners zei de Haage burgemeester Pauline Krikke geschokt te zijn dat ‘zoiets gebeurt in een gewone straat op een gewone dag’.

Aanslagen

Nissi was oprichter en leider van de Arab Struggle Movement for the Liberation of Ahwaz (ASMLA), een Arabische verzetsbeweging die een reeks aanslagen in Iran op zijn naam heeft staan, waarbij tientallen doden en honderden gewonden vielen. Doel van ASMLA is de vestiging van een zelfstandige Arabische staat in Ahwaz.

Ahwaz was een olierijk prinsendom tot het in 1925 door Perzië werd ingelijfd. Het is nu Khoezestan, een provincie in het zuidwesten van Iran aan de Perzische golf. In Khoezestan leven tal van etniciteiten. De Arabische minderheid leidde er een nomadenbestaan, maar werd na de Iraans-Iraakse oorlog in de jaren tachtig ­tegen zijn zin gehuisvest in de steden. De Arabische Ahwazi bezien de Iraanse overheid als een bezettingsmacht.

Veiligheid

De 52-jarige Ahmad Molla Nissi kwam tien jaar geleden naar Nederland, maar bleef actief voor het ASMLA. In een interview met pers­bureau Reuters, in juli van dit jaar, sprak Nissi opnieuw de hoop uit dat land en volk van Ahwaz zouden worden verlost van de Iraanse bezetter.

In een verklaring op zijn website zegt het ASMLA dat een diepgaand onderzoek naar de moord op Nissi noodzaak is om de veiligheid van alle Ahwazi-vluchtelingen in Nederland te kunnen garanderen.

Tien jaar geleden werd het land opgeschrikt toen een andere Ahwazi-leider die in Nederland asiel had gekregen, tijdens een bezoek aan Syrië in Iraanse handen viel en gevangen werd gezet. Deze Abdullah al-Mansouri was leider van de Ahwaz Liberation Organisation, een andere Arabische verzetsbeweging. Hij leek aanvankelijk de doodstraf te krijgen, maar kwam na acht jaar gevangenschap vrij.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden