Verzet vanuit universiteit tegen 'waterboarding met bier'

null Beeld anp
Beeld anp

Studentenverenigingen die aspirant-leden met stokken in hun mond tegen een muur zetten of met drie man een jongen tegen de tafel duwen, moeten geen geld meer krijgen van de universiteit. Dat zegt fractievoorzitter Bart Beijer van de Personeelsfractie van de Universiteitsraad van de Rijksuniversiteit Groningen. De raad is het hoogste medezeggenschapsorgaan van de instelling.

Hij reageert op foto's die de UK, de Groningse universiteitskrant, online zette. De beelden, in bezit van deze krant, komen uit twee almanakken van studentenverenigingen Albertus Magnus en Vindicat atque Polit.

"Dit lijkt op waterboarding met bier, jongeren die een golfclub op hun keel gezet krijgen en iemand wiens hoofd in een bord eten wordt geduwd. Ik zie overeenkomsten met systematische mishandeling", zegt Beijer.

De foto's staan inmiddels niet meer online. De UK heeft ze weggehaald vanwege "een verschil van mening tussen de UK en Vindicat over beeldrechten".

Profileringsfonds
In principe heeft de universiteit niets te zeggen over de manier waarop verenigingen hun leden ontgroenen. Maar bestuurders van studentenverenigingen krijgen via het zogeheten Profileringsfonds wel een beurs van de universiteit om hun werk te doen. "Je kunt je afvragen of we nog geld moeten geven aan verenigingen die op deze manier ontgroenen", zegt Beijer.

Het personeel in de Universiteitsraad is het met hem eens, maar de studenten niet. "De ontgroening is een belangrijk onderdeel van de identiteit van een vereniging", zegt voorzitter Nathalie Niehof van Calimero, de grootste studentenfractie. "Studenten worden vrijwillig lid. En als zij er geen problemen mee hebben, zien wij ook geen probleem."

Uit de hand gelopen ontgroeningen
Groningen heeft een geschiedenis met uit de hand gelopen ontgroeningen. Alcohol is verboden sinds in 1997 een aspirant-lid van Vindicat overleed nadat hij een liter jenever moest drinken voor zijn inwijding in een studentenhuis. In datzelfde jaar werd een student tijdens het ontgroeningskamp van Vindicat overreden door een busje omdat hij uitgeput in het gras in slaap was gevallen.

In 2005 raakte een student in coma tijdens een ontgroening van Albertus, omdat hij in korte tijd zes liter water moest drinken. En in 2010 ging het ook mis bij die vereniging: toen stak een student tijdens een ontgroening zijn medestudent in brand. Die liep tweede- en derdegraads brandwonden op.

Toch krijgt de universiteit het volgens Beijer 'waarschijnlijk nooit voor elkaar hier echt iets aan te doen'. De studentenfracties houden de verenigingen volgens hem de hand boven het hoofd. "Die zijn natuurlijk ook een belangrijk deel van hun achterban."

Bangmakerij
Volgens rector Marijn Achtereekte van Vindicat is het allemaal een storm in een glas water. "Ik wil dit in de Universiteitsraad bespreken en dan ga ik ervan uit dat de kous af is", zegt hij. De ontgroening is best zwaar en erg intensief, maar iedereen moet minstens zes uur slapen en er zijn strenge regels om te zorgen dat de aspirant-leden genoeg eten en drinken, benadrukt hij. Ouderejaars mogen de aspirant-leden volgens Achtereekte niet aanraken.

Waarom staan er dan foto's in zijn almanak die anders doen vermoeden? "Dat weet ik niet zo een, twee, drie. Misschien een beetje bangmakerij, gewoon voor de foto."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden