Verzet tegen Wilders en PVV-kloon in Australië

Australische moslimleiders hebben de premier van het land Malcolm Turnbull gevraagd het visum van Tweede Kamerlid Geert Wilders (PVV) in te trekken. Beeld EPA
Australische moslimleiders hebben de premier van het land Malcolm Turnbull gevraagd het visum van Tweede Kamerlid Geert Wilders (PVV) in te trekken.Beeld EPA

Australië kan zich opnieuw opmaken voor de komst van Geert Wilders. De PVV-leider heeft een visum gekregen en woont over ruim een week de lancering bij van de Australische versie van zijn partij. Moslimleiders in Australië willen dat zijn visum wordt ingetrokken.

bewerkt door redactie

Op 20 oktober krijgt Australië formeel een anti-islampartij, de Australische Alliantie voor de Vrijheid (ALA), een partij die is gemodelleerd naar de PVV van Geert Wilders. Hij is door partijleider Debbie Robinson uitgenodigd om de lancering bij te wonen in de West-Australische stad Perth.

In 2012 wilde Wilders Australië ook bezoeken. Hij was uitgenodigd om een serie toespraken te houden door de Australische Q Society, een wat geheimzinnige ultrarechtse beweging die al jarenlang in de luwte opereert en de publiciteit schuwt. De Q Society noemt zichzelf 'islam-kritisch' en zegt Australiërs te willen informeren over de islam.

Gedachtegoed
De nu gepresenteerde Australia Liberty Alliance ALA komt voort uit de Q Society en wordt nu formeel de politieke tak. De partij steunt zwaar op de Partij voor de Vrijheid, waaraan ze niet alleen vrijwel dezelfde naam ontleent, maar ook grotendeels hetzelfde gedachtegoed.

De ALA hoopt de wind bij de volgende verkiezingen flink in de zeilen te krijgen, zoals gelijkgestemde partijen in Europa de afgelopen jaren ook hebben gezien, zei nationaal secretaris Ralf Schumann in augustus tegen de krant Sydney Morning Herald.

"Kijk waar zij nu staan een paar jaar later: in Nederland, Denemarken, Finland, Zweden, Oostenrijk, Frankrijk en Italië. Zij worden door miljoenen mensen gesteund, en staan in peilingen vaak ergens rond de 20 procent", aldus Schumann. "Ze winnen zetels en brengen langzaam het gezonde verstand terug in hun nationale parlementen."

Vreedzame oplossing
In het partijprogramma staat dat het 'centrale beleid' van de ALA is dat 'alle pogingen om de islamitische theocratie en de sharia op te leggen aan onze liberale samenleving met democratische middelen moeten worden gestopt, voordat de demografische, economische en sociaal-politieke realiteit een vreedzame oplossing onmogelijk maken'.

De ALA bepleit onder meer een verbod op volledige gezichtsbedekking in de openbare ruimte, en een moratorium van 10 jaar op het verlenen van verblijfsvergunningen voor inwoners van landen die lid zijn van de Organisatie voor Islamitische Samenwerking.

Naar aanleiding van de moord op een politieman in Sydney door een 15-jarige geradicaliseerde moslim, begin oktober, hielden voor- en tegenstanders van een multiculturele samenleving demonstraties. Boven de betoging tegen geweld tegen de politie, en 'tegen moslimterroristen en hun linkse supporters'. Onder Beeld EPA
Naar aanleiding van de moord op een politieman in Sydney door een 15-jarige geradicaliseerde moslim, begin oktober, hielden voor- en tegenstanders van een multiculturele samenleving demonstraties. Boven de betoging tegen geweld tegen de politie, en 'tegen moslimterroristen en hun linkse supporters'. OnderBeeld EPA
Tegendemonstranten in Sydney stellen: Steun moslims tegen racisme. Beeld EPA
Tegendemonstranten in Sydney stellen: Steun moslims tegen racisme.Beeld EPA

In hoeverre dergelijke ideeën in vruchtbare grond vallen in Australië zal nog moeten blijken. Australië is een immigratieland met zo'n 24 miljoen inwoners, en is beducht voor spanningen tussen bevolkingsgroepen. Het beleid van regeringen in de eerste helft van de twintigste eeuw om de immigratie te beperken tot voornamelijk blanke Europeanen, verhinderde dat er veel moslims kwamen.

'Daar hebben ze ballen'
Dat veranderde nadat het beleid van 'White Australia' in de jaren 1949-1975 geleidelijk werd afgeschaft. De opeenvolgende Australische regeringen zijn doorgaans een streng asielbeleid blijven voeren, dat vooral is gebaseerd op afschrikking. Het is een beleid dat Wilders aanspreekt en waarvoor hij Australië eerder dit jaar complimenteerde. "Daar hebben ze ballen", zei hij tijdens een Kamerdebat.

Nu zijn bijna een half miljoen Australiërs moslim. Aangenomen wordt dat er in de komende vijftien jaar minstens 200.000 bijkomen, in totaal dan een kleine 3 procent van de bevolking.

Toch nemen ook in dit deel van de wereld de anti-islamgevoelens toe. Eerder dit jaar kwam Reclaim Australia op, een ultranationalistische actiegroep die zich met straatprotesten keert tegen 'islamitisch extremisme' en de Australische culturele identiteit zegt te willen beschermen tegen minderheden die die willen veranderen.

Ook zijn er bewegingen in Australië die zich tegen halal voedsel en tegen moskeeën keren. Verder zijn er Australische politici die zich negatief hebben uitgesproken over de islam en met name de radicale islam, zoals de conservatieve liberale senator Cory Bernardi.

'Uitventen van haat'
Maar veel Australiërs zien de komst van de ALA met lede ogen aan. Moslimleiders willen dat de regering het visum van Wilders intrekt, zodat hij de inauguratie van de ALA niet kan bijwonen. Zij vrezen dat Wilders' komst en de publiciteit daar omheen de anti-islamgevoelens in Australië aanwakkert.

Ook is er een actiegroep opgericht onder de naam Stemmen tegen Hypocrisie. Volgens oprichter Susie Latham is "het tijd dat alle Australiërs zich verenigen tegen het uitventen van haat".

"Groepen als de Q Society en de ALA proberen dit soort hypocrisie algemeen aanvaard te krijgen. Dit sterkt mensen in het gevoel dat ze moslims verbaal en fysiek mogen aanvallen, en alle Australiërs met wat voor achtergrond dan ook, moeten zich hiertegen verzetten", aldus Latham.

De Islamitische Raad van de staat Victoria stelde dat het belachelijk is dat de ALA zich zorgen maakt over de islamisering van Australië, terwijl slechts 2 procent van de bevolking moslim is. "En van hen is ongeveer de helft alleen moslim in naam", aldus woordvoerder Kuranda Seyit, tegen de Sydney Morning Herald.

"Aan de andere kant", grapt Seyit, "deze partij noemt zichzelf ALA. Dat klinkt bijna net als Allah, vindt u niet? We kunnen hen Hezb-ollah noemen, de 'partij van ALA', een perfecte bijnaam voor deze groep."

Naar aanleiding van de aanslag op de politieman in Sydney, zei de voorganger van de moskee van Parramatta, Neil al-Kadomi, dat moslims die Australische waarden afwijzen, moeten oplazeren.
Naar aanleiding van de aanslag op de politieman in Sydney, zei de voorganger van de moskee van Parramatta, Neil al-Kadomi, dat moslims die Australische waarden afwijzen, moeten oplazeren. "Het voorrecht Australiër te zijn mag niet worden misbruikt. In onze gemeenschap kunnen we geen tuig gebruiken."Beeld epa

Hete aardappel

Een aantal leiders van de Australische moslimgemeenschap is boos dat Geert Wilders een visum voor Australië heeft gekregen. Wilders' komst kan het anti-islamsentiment vergroten, zei Samier Dandan, voorzitter van de Lebanese Muslim Association. Juist nu de overheid zich inzet om extremisme tegen te gaan, is dat niet verstandig vindt Dandan.
Hij en andere moslimleiders in Australië hebben premier Malcolm Turnbull opgeroepen om het visum weer in te trekken. Maar de premier, die nog maar enkele weken geleden aantrad, wekt de indruk zich niet in de zaak te willen mengen. Turnbull schoof de hete aardappel terug naar de immigratiedienst. Die is volgens hem verantwoordelijk voor de visaverlening.
Maar drie jaar geleden vertraagden de Australische autoriteiten Wilders' visumaanvraag zo lang dat zijn tournee door Australië moest worden afgezegd. Hij kreeg uiteindelijk wel een visum, maar pas op de dag nadat de toesprakenserie was afgeblazen. De tournee is toen in februari 2013 gehouden, maar werd geplaagd door afzeggingen. Meer dan 20 zalen waar Wilders zou spreken zegden af nadat ze door kregen wie hij en de Q Society waren.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden