Verzet tegen sluiting krotten

De Franse minister van buitenlandse zaken Nicolas Sarkozy wilna de drie branden waarbij 48 Afrikaanse immigranten omkwamenalle gevaarlijke panden in de hoofdstad sluiten. Hij oogst vooralwoede.

Meer dan honderd 'risicogebouwen' heeft de Parijse politieinmiddels geteld, en wat de politie betreft zal de ontruimingniet lang meer op zich laten wachten. Maar daar verzetten dewoordvoerders van de bewoners zich tegen, omdat er geen garantieop een andere woning is.

Sarkozy's ambtenaren geven een eenvoudig antwoord op de vraagwaar de vele honderden bewoners heen zouden moeten. Voor wiegeldige verblijfspapieren heeft, wordt een echt huis gezocht, derest zal het land moeten verlaten.

Want het uitzetten van illegalen is immers gewoon beleid ensans papiers aan woonruimte helpen mag niet volgens de wet.

Of het van zo'n heldere aanpak ook echt komt is de vraag.Want wat zal het effect op de publieke opinie zijn wanneertv-kijkers na de beelden van huilende slachtoffers geconfronteerdworden met bussen die Afrikanen afvoeren?

Premier Dominique de Villepin waakt in dit gevoelige klimaat,waar het verwijt van racisme steeds op de loer ligt, voor eenstreng discours. Hij presenteerde gisteren een plan voornoodwoningen en opknapbeurten voor een bedrag van 50 miljoeneuro.

De staat zal leegstaande gebouwen gaan verbouwen tot socialehuurwoningen en terrein vorderen om ze te bouwen, zo beloofde DeVillepin. In twee jaar moeten er 5000 woningen klaar zijn.

Opmerkelijk is de rol van de deze week alom tegenwoordigevereniging Droit au logement (Dal) die 'vecht voor het recht opwoonruimte'. Hier en daar worden vraagtekens gezet bij de manierwaarop de Dal opkwam voor de bewoners van het huis aan deboulevard Vincent Auriol waar afgelopen vrijdag zeventien mensenin de vlammen omkwamen.

Dit pand zou worden opgeknapt, maar de bewoners weigerden detijdelijke woonruimte omdat zij niet over de hele stad verdeeldwilden worden. De Dal drong er vervolgens met succes op aan datde wens van de bewoners samen te blijven (vijf families leefdenin polygaam verband) gerespecteerd zou worden. En samen stiervenze ook.

Het onderzoek naar de oorzaak van de brand van vorige weeken maandag duurt nog altijd voort. De brand van 15 april (24doden) bleek aangestoken door de vriendin van de nachtwaker naeen ruzie.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden