Verzet tegen school die wit wil blijven

Kamerleden: Staatssecretaris moet dreigende tweedeling in voortgezet onderwijs tegengaan

Scholen die vmbo- en mavo-afdelingen afstoten om te voorkomen dat de school verkleurt. Veel Kamerleden herkennen het probleem dat deskundigen zaterdag signaleerden in Trouw. Zij roepen staatssecretaris Dekker van onderwijs dinsdag ter verantwoording.

Minister Bussemaker van onderwijs zei gisterochtend al in een programma van omroep Wakker Nederland dat ze het goed in de gaten zal houden omdat zo'n ontwikkeling niet wenselijk is. Maar ze heeft niet het idee dat dit nou op hele grote schaal gebeurt.

Juist omdat scholen niet zo open zijn over het probleem, moet Dekker het bespreekbaar maken en met schooldirecties in gesprek gaan, menen verschillende Kamerleden. Scholen zullen immers niet snel hardop zeggen dat ze een vmbo-afdeling sluiten omdat er op het vmbo relatief veel allochtonen zitten, en de school daardoor minder vwo-leerlingen trekt. Witte scholen hebben nu eenmaal een beter imago dan zwarte.

D66-Kamerlid Paul van Meenen, die eerder bestuursvoorzitter was van tien middelbare scholen in Den Haag, kent het fenomeen. Hij ziet scholen die uit angst afdelingen sluiten. Maar hij ziet ook scholen die samen plannen maken om het probleem tegen te gaan. Daar moeten overheden op sturen, zonder direct allerlei nieuwe regels te bedenken.

Dat er een probleem is als brede scholengemeenschappen vmbo en mavo afstoten zien vrijwel alle partijen. Het beperkt leerlingen die door willen stromen vanuit het vmbo naar boven, of juist havisten die beter op hun plek zijn op de mavo.

Maar belangrijker nog, meent PvdA-Kamerlid Tanja Jadnanansing, het vergroot de tweedeling. De Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid schreef juist vorige week nog een rapport over de tweedeling tussen hoog- en laagopgeleiden. Die groepen zouden elkaar steeds meer uit de weg gaan, steeds meer in hun eigen wereldje gaan verkeren.

Dat moet je tegengaan, vindt Jadnanansing. Voor een deel loopt de scheidslijn tussen allochtoon en autochtoon, doordat relatief meer allochtonen op het vmbo zitten. Vandaar ook dat scholen met vmbo-afdelingen eerder verkleuren dan categoriale gymnasia. Maar ook hoger opgeleide allochtonen vermijden zwarte scholen. "De school is een maatschappij in het klein. Daar moet je juist een ontmoeting tussen groepen organiseren." Net zo min als Van Meenen is zij voor dwang.

De Kamerleden zien vooral een rol weggelegd voor de lokale politiek om van schoolbesturen een goede uitleg te eisen als ze afdelingen afstoten, en hooguit op huisvesting echt te sturen. Wethouders moeten "hele stevige gesprekken voeren" met schoolbestuurders die geen goede redenen aanvoeren om afdelingen te sluiten, meent SP-Kamerlid Jasper van Dijk, die betreurt dat de overheid is gestopt met gericht beleid tegen segregatie in het onderwijs.

In tegenstelling tot PvdA, SP en D66 heeft Michel Rog van het CDA niet de indruk dat scholen daadwerkelijk afdelingen sluiten om wit te blijven. "Dat afdelingen worden afgestoten is ook om terug te gaan naar kleinschaligheid. Daar is mijn partij ook voor."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden