Verzet tegen amnestie voor Hani-moordenaars

PRETORIA (AP, Reuter) - De waarheidscommissie in Zuid-Afrika is gisteren begonnen aan een van haar zwaarste zittingen: de amnestie-aanvraag van de moordenaars van Chris Hani. De dood van deze leider van de communistische partij in 1993 bracht een schok teweeg, niet alleen in Zuid-Afrika maar ook in de rest van de wereld.

Chris Hani had een populariteit die vergelijkbaar was met die van de huidige president Mandela. Zijn dood leidde tot een explosieve situatie in de overgangsfase na de apartheid.

De moordenaars Janusz Walus en Clive Derby-Lewis zullen voor het eerst in het openbaar spreken over hun daad. Het grote strijdpunt tijdens de hoorzitting, die naar verwachting twee weken zal duren, is de politieke motivatie van de moord. Om amnestie te krijgen moeten Walus en Derby-Lewis aantonen dat zij handelden namens de Conservatieve Partij. De leiding van deze partij nam echter direct na de moord afstand van de tragische gebeurtenis.

De populaire Chris Hani werd op 10 april 1993 voor zijn woning in Boksburg door vier pistoolschoten om het leven gebracht. Janusz Walus, een fel anti-communistische Poolse immigrant, vuurde de schoten af uit het wapen dat Clive Derby-Lewis, een vooraanstaand lid van de Conservatieve Partij, hem voor dat doel had geleverd. Beide mannen werden in 1993 ter dood veroordeeld, een straf die later werd omgezet in levenslang.

De familie van Hani is fel tegen amnestie voor de twee moordenaars. Hun advocaat George Bizos zei tijdens zijn openingspleidooi dat hij zal aantonen dat het tweetal niet in opdracht van de Conservatieve Partij heeft gehandeld. Wel zijn er volgens de advocaat meer mensen betrokken geweest bij de moord. Onder andere Derby-Lewis' vrouw, die werd vrijgesproken, heeft volgens hem actief deelgenomen aan de planning. Hij zegt politieverklaringen te zullen overleggen die bewijzen dat de twee mannen leugens hebben verteld.

De waarheidscommisie kan amnestie verlenen aan mensen die berouw tonen, alle details in de openbaarheid brengen en kunnen aantonen dat hun misdaad politieke motieven had.

In de zaal waren vele tientallen aanhangers van Chris Hani aanwezig, met spandoeken waarin ze levenslang eisten voor de moordenaars. Op de voorste rij zaten de weduwe van Hani en diens dochter, samen met Mandela's ex-vrouw Winnie Madikizela. Volgens velen had Hani, die jarenlang in ballingschap de gewapende vleugel van het ANC heeft geleid, de volgende president na Nelson Mandela kunnen worden. Rechts-extremistische blanken vreesden dat hij een socialistische dictatuur in Zuid-Afrika wilde vestigen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden