Verzet kansloos, maar Cameron wil van geen ophouden weten

ARJEN VAN DER HORST

LONDEN - De Britse eis lijkt zo redelijk. Hoe kan de 'aartsfederalist' Jean-Claude Juncker voorzitter worden van de Europese Commissie na de klinkende overwinningen van eurosceptische partijen bij de Europese parlementsverkiezingen?

Als Europa voor Juncker kiest, komt een 'Brexit' dichterbij, zo waarschuwt David Cameron nu al weken. "Een gezicht uit de jaren tachtig kan niet de problemen van de komende vijf jaar oplossen."

De Britse premier stond aanvankelijk niet alleen. Ook de Nederlandse, Italiaanse en Zweedse regeringen hadden bezwaren tegen de Luxemburger. Zelfs Angela Merkel, die Cameron als een belangrijke bondgenoot beschouwt, kon zich aanvankelijk vinden in de Britse zorgen, maar de Duitse bondskanselier zou zich later alsnog scharen achter de kandidatuur van Juncker. De Italiaanse premier Renzi is nu bereid Juncker te steunen, op voorwaarde dat de EU een minder strenge begrotingsdiscipline oplegt aan de lidstaten.

Zonder de steun van grote landen als Italië en Duitsland is het verzet van de Britten kansloos. Maar Cameron wil van geen ophouden weten. "De premier is zeer niet van plan de handdoek in de ring te gooien. Dat doe je nooit met Europese onderhandelingen", zegt een Britse regeringswoordvoerder. Cameron heeft een referendum over EU-lidmaatschap aangekondigd, dat in 2017 zou moeten plaatsvinden. Cameron is voorstander van lidmaatschap, mits Brussel meer bevoegdheden overhevelt naar Londen.

Met de groeiende Europese wrevel lijkt het echter onwaarschijnlijk dat Cameron een nieuwe, lossere relatie met de EU kan bewerkstelligen. Geluidsopnames die vorige week uitlekten in Polen, maken eens te meer duidelijk hoe geïsoleerd Cameron is in Europa. Op de tapes is te horen hoe de Poolse minister Radoslaw Sikorski van buitenlandse zaken tekeer gaat tegen de 'incompetentie' en de 'domme propaganda' van Cameron, die volgens hem de EU-onderhandelingen 'verneukt' heeft. "Geen enkele Poolse regering kan instemmen met een lossere EU-relatie voor de Britten, tenzij ze ons een berg goud geven."

Sikorski, een anglofiel die net als Cameron op de Universiteit van Oxford studeerde en een fervent aanhanger van Margaret Thatcher is, is in veel opzichten een natuurlijke bondgenoot van de Britse premier. De Polen willen graag dat de Britten bij de EU blijven, maar ook voor hen lijkt de grens bereikt. Voor Cameron rest alleen nog de nucleaire optie. De premier liet begin deze week doorschemeren dat hij campagne zal voeren tégen EU-lidmaatschap als hij niet zijn zin krijgt.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden