Verzet heeft de oorlog niet bekort

Het verzet in bezet gebied heeft het einde van de Tweede Wereldoorlog in Europa geen dag dichterbij gebracht. De Britse militair historicus Max Hastings stelt dat in een poging om de geallieerden te voorzien van militaire informatie, een groot aantal verzetsmensen tevergeefs is omgekomen.

In zijn onlangs in Nederlandse vertaling uitgekomen boek 'De geheime oorlog' beschrijft hij de redenen waarom het verzet militair gezien geen enkele rol speelde. De Britse inlichtingendienst werd buitengewoon slecht geleid, waardoor vele verzetslieden in de steek werden gelaten. Daarnaast waren de inlichtingen van verzetsmensen zelden betrouwbaar of kwamen die te laat om van nut te zijn op het slagveld.

"Sabotage-acties waren, als je het grote plaatje bekijkt, niet meer dan speldeprikken", zegt Hastings in een interview met deze krant. "Wat kun je ook verwachten van verzetsmensen? Ze waren niet professioneel getraind, zij hadden geen fatsoenlijke bewapening, geen transport. Ze hebben het de Duitsers af en toe een beetje moeilijk gemaakt, maar dat gaf nooit de doorslag."

Hastings is het overigens met Churchill eens dat het toch goed is geweest om verzetsmensen tot hun daden aan te zetten. De Britse legertop wilde stoppen met die steun, maar de premier vond dat deze daden cruciaal waren voor de morele wederopstanding na de oorlog.

"Churchill zag in dat die landen na al die vernederingen door de nazi's na de bevrijding hun helden hard nodig hadden om de kracht voor de heropbouw te vinden", zegt Hastings. "En het waren authentieke helden die het ten koste van alles aandurfden om zich te weer te stellen tegen het onuitsprekelijke kwaad."

de Verdieping 2|3

Geblunder spionnen kostte levens

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden