Verzet CDA-achterban tegen koers Buma over Oekraïneverdrag

CDA-leider Sybrand van Haersma Buma Beeld anp
CDA-leider Sybrand van Haersma BumaBeeld anp

In de achterban van het CDA heerst onvrede over de opstelling van de partijtop tegenover het EU-Oekraïneverdrag. "Gewoon ondertekenen die overeenkomst", zegt Léon Frissen, voorzitter van de invloedrijke buitenlandcommissie van de partij.

Ook de afdeling Sluis (Zeeland) van het CDA keert zich tegen de houding ('een botte afwijzing') van partijleider Sybrand Buma. "Laat Nederland zijn waarde in Europa behouden", vindt voorzitter Sipke Brouwer.

De fractie in de Tweede Kamer is vóór het verdrag met Oekraïne en tegen een raadgevend referendum. Maar Buma wil toch dat het verdrag niet wordt ondertekend. Want als er is besloten om een referendum te houden, moet de uitslag worden gerespecteerd, vindt hij. In april wees een meerderheid van de kiezers het verdrag af.

Aanhangsel
Minister-president Rutte deed vrijdag een zeldzaam en dringend beroep op de 'redelijke krachten'. Hij wilde de toezegging van oppositiepartijen, met name het CDA, om akkoord te gaan met een aanhangsel bij het verdrag, zodat de EU-Oekraïneovereenkomst toch getekend kan worden. Nee, zei Buma. Rutte moet eerst met andere EU-landen een akkoord sluiten over aanpassing van het verdrag of een aanhangsel en krijgt dan pas uitsluitsel.

Rutte belde daarom in het weekeinde met Elco Brinkman, voorzitter van het CDA in de senaat. Die gaf gisteren aan dat hij pas 'ja' of 'nee' zegt als het kabinet met een concreet voorstel naar de Eerste Kamer komt. Rutte en Brinkman spreken tegen dat er in het telefoongesprek al toezeggingen zijn gedaan.

Onder de leden heerst wrevel over de opstelling van 'ons CDA'. Voorzitter Brouwer van de afdeling Sluis zegt dat hij van 'veel andere afdelingen' steunbetuigingen krijgt. Zijn regio stuurde maandag een brief naar de fracties in de Eerste en Tweede Kamer en het Europees Parlement en roept op om 'steun te verlenen aan de inspanningen die met name premier Mark Rutte momenteel levert'.

In verwarring
"De houding van het CDA verontrust ons zeer", licht Brouwer toe. "Wij hebben bij het referendum campagne gevoerd voor het EU-Oekraïneverdrag, maar zijn door het nu ingenomen standpunt behoorlijk in verwarring."

Brouwer wil geen namen noemen van afdelingen of personen die een adhesiebetuiging stuurden aan Sluis, maar Trouw las in mailverkeer de namen van onder anderen Onno Ruding, voormalig minister van financiën, en Frans de Nerée, voormalig lid van de Tweede Kamer en onlangs betrokken bij het schrijven van het verkiezingsprogramma.

Volgend weekeinde houdt het CDA een partijcongres. De kans is groot dat de kwestie ter sprake komt. Brouwer weet nog niet of hij daar een motie indient. "Eerst maar eens kijken hoe ze hierop reageren. Ik wil geen verdeeldheid in de partij."

Léon Frissen zegt dat er 'een enorm mailverkeer op gang is gekomen' over de opstelling van de partij. De teneur daarvan is: het CDA moet ondertekening van het verdrag steunen. Ook Frissen wil geen namen noemen: "Het zijn vooral deskundige mensen die zich voor het CDA met buitenlandbeleid bezig houden."

Frissen was Kamerlid, burgemeester en commissaris van de koningin voor het CDA. De partij moet hetzelfde doen als andere christendemocratische partijen in Europa, meent hij. "Blijf bij je inhoudelijke Europese verhaal."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden