Verzet aboriginals voorkomt aanvoer schoon Australisch erts

Van onze redactie economie BUDEL - Het voortbestaan van zinkfabriek Budel Zink in het Brabantse Budel is opnieuw in gevaar. De Australische CRA-mijn is niet in staat om tijdig schoon erts te leveren, zo heeft directeur W. de Graaff gisteren bekendgemaakt.

Komt die grondstof niet beschikbaar, dan moet de fabriek volgens het huidige contract met de provincie en het ministerie van VROM de productie staken. Bij het bedrijf werken bijna 600 mensen, bij toeleveranciers kost dat 700 banen.

Tot nu toe gebruikt de fabriek erts waarbij het giftige jarosiet vrijkomt. Dat afvalproduct is niet te verwerken. Daarom slaat het bedrijf het op in grote bekkens. Inmiddels ligt er ongeveer 2,3 miljoen ton op het terrein. Meer mag niet van provincie en rijk.

Budel Zink moet daarom vanaf medio 1998 overschakelen op Century-erts uit Australië dat geen jarosiet als reststof nalaat.

Deze ertssoort kan alleen gedolven worden in een nog aan te leggen mijn in Australië. Maar de eigenaar is het nog steeds niet eens met de lokale bevolking, de aboriginals, voor wie het gebied heilig is.

De Australische onderneming heeft nu laten weten dat er voor 30 juni overeenstemming moet zijn, anders gaat het hele project niet door. Inmiddels is in de mijn al ruim 250 miljoen gulden geïnvesteerd. De totale kosten zijn begroot op 1,3 miljard. Budel Zink zou de helft van de gedolven erts afnemen.

Zelfs als het project doorgaat, lukt het volgens De Graaff niet om het nieuwe erts voor medio 1998 aan te voeren. Daarom wil hij snel met rijk en provincie spreken over een nieuwe invoeringsdatum. Hij ziet wel tekenen dat de gesprekken met de aboriginals de goede kant opgaan. Het grote aantal stammen zou voor de vertraging zorgen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden