Verzekeringswijzer toont waar geld blijft

'Klant verzekeraar draagt onbewust bij aan verspreiding wapens'

De grote verzekeringsbedrijven die in Nederland actief zijn, houden in hun investeringen nog weinig rekening met maatschappelijke thema's als klimaatverandering, gezondheid of de productie en verspreiding van controversiële wapens. Dat stellen de makers van de Eerlijke Verzekeringswijzer op basis van een onderzoek dat gisteren werd gepresenteerd.

De verzekeringswijzer is een vervolg op de zogeheten Eerlijke Bankwijzer, die consumenten inzicht probeert te geven in het leen- en investeringsbeleid van Nederlandse banken. De initiatiefnemers - OxfamNovib, Amnesty International, FNV, Milieudefensie, IKV Pax Christi en de Dierenbescherming - spreken van een zeer matige score van de verzekeraars. Uit onderzoek van het bureau Profundo blijkt dat die op veel van de onderzochte terreinen geen richtlijnen hebben om bedrijven te selecteren voor hun investeringen. Consumenten kunnen op die manier ongewenst bijdragen aan bijvoorbeeld het schenden van arbeidsrechten in ontwikkelingslanden.

Van tien grote verzekeraars is het beleid onder de loep genomen: ING, Achmea, SNS Reaal, ASR, Delta Lloyd, Legal&General, Aegon, Allianz, APG en Generali. De verzekeringswijzer kijkt onder andere naar mensenrechtenbeleid, de omgang met belastingen en corruptie en de mate van transparantie over het eigen handelen. De onderzochte verzekeraars krijgen een score op elk thema, en worden apart beoordeeld op hun beleid voor riskante bedrijfssectoren, zoals de olie- en gasindustrie, mijnbouw of bosbouw.

Net als eerder bij de Eerlijke Bankwijzer, hopen de betrokken partijen verzekeraars ertoe te bewegen meer aandacht te schenken aan de gekozen duurzaamheidsthema's door consumenten te laten zien waarin hun geld wordt belegd.

"Van verzekeraars mag worden verwacht dat zij alle breedgedragen internationale verdragen, standaarden en initiatieven voor duurzame ontwikkeling naleven", stelt projectleider Titus Bolten. "Verzekeraars op hun beurt zouden dit van de bedrijven waarin zij investeren moeten verlangen."

Het onderzoek moet de verzekeraars aansporen beleid te ontwikkelen dan wel aan te scherpen op de specifieke thema's. "Ook hun klanten kunnen hen daartoe aansporen", zegt Bolten. "We hopen dat we over een half jaar al vooruitgang kunnen laten zien."

Branchevereniging het Verbond van Verzekeraars ontkent dat er geen aandacht is voor de thema's waarop de onderzochte bedrijven volgens de verzekeringswijzer zo slecht scoren. Zo is er een code opgesteld die duurzaam beleggen door verzekeraars moet bevorderen. Bovendien, aldus het verbond, doen verzekeraars veel meer dan is vastgelegd in openbare bronnen, en daar kijken de onderzoekers te weinig naar.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden