Verzekeringsartsen willen weg bij het UWV

Artsen bij het UWV moeten steeds meer mensen medisch keuren, soms op basis van alleen stukken. Beeld Hollandse Hoogte / EyeEm Mobile GmbH
Artsen bij het UWV moeten steeds meer mensen medisch keuren, soms op basis van alleen stukken.Beeld Hollandse Hoogte / EyeEm Mobile GmbH

Veel verzekeringsartsen van het UWV willen weg bij die organisatie. Ze zijn de strijd met het management zat.

De artsen van het UWV en de top van de uitkeringsorganisatie blijven met elkaar in de clinch liggen. Over de werkwijze, de werkdruk, het salaris en het tekort aan artsen. Voor het eerst inventariseert Novag, de vakbond van de verzekeringsartsen, of er collega's zijn die het UWV willen verlaten.

"Heb je belangstelling om met de beroepsgroep in een nieuw bedrijf te gaan werken waarbij het in principe wel mogelijk is om door het UWV te worden ingehuurd?", luidt een vraag in een enquête die Novag onlangs stuurde naar honderden leden. De vakbond had namelijk vernomen dat er collega's zijn die menen dat het werk veel beter georganiseerd kan worden als de artsen het UWV verlaten en georganiseerd zelfstandig verder gaan.

De helft

Ruim de helft van de verzekeringsartsen die bij UWV werkt, heeft gereageerd. Meer dan 30 procent van hen geeft aan interesse te hebben de organisatie te verlaten. Novag-voorzitter Wim van Pelt: "Wij vinden dat een substantieel deel. Het zijn mensen die een vast contract hebben. Zij zijn dus bereid nogal wat op te geven."

De vraag is wat het de artsen zou opleveren. "In ieder geval meer regie over de werkwijze", aldus Van Pelt. De druk vanuit de UWV-leiding op de verzekeringsartsen om sneller te werken en dus meer mensen medisch te keuren is hoog. In oktober kregen artsen van het kantoor in Alkmaar een mail met de opdracht om ieder afzonderlijk één WIA-beoordeling per week extra te doen.

Hoe de arts die doet, maakt het management niet uit. Dat kan via een kort spreekuur, een lang spreekuur, op de stukken, telefonisch, staat in de mail. En ook: "We hebben eerder een uitvraag gedaan op vrijwillige basis, dat heeft helaas weinig opgeleverd, dit keer laten we de vrijblijvendheid weg."

Kwaliteit

Deze mail viel niet goed. Van Pelt: "Doe de keuring maar op basis van de papieren wordt er gezegd, terwijl wij de kwaliteit van onze beoordelingen willen borgen. Als daar een medisch onderzoek voor nodig is, dan moet dat kunnen. Een arts moet zelf zijn werkwijze kunnen bepalen. Als de leiding steeds de druk verhoogt om de productie op te drijven, dan heeft een arts op enig moment weinig keus meer en moet hij op basis van stukken een oordeel vellen."

Novag vond het een onaangename, grimmige mail. De vakbond wijst collega-artsen er in een nieuwsbrief op dat zij extra werk mogen weigeren als dat niet in hun uren past. "Vooral omdat we tegen een structureel capaciteitsprobleem aankijken. Wij zijn gerust bereid om even harder te werken en zo een tijdelijke piek op te vangen, maar daar is nu geen sprake van."

Meer dan tien jaar

De verzekeringsartsen en het UWV liggen al meer dan tien jaar met elkaar in de clinch. Na publicaties in Trouw hierover, twee jaar geleden, leek het even beter te gaan. Maar door het structurele tekort aan verzekeringsartsen stapelt het werk zich op en verslechteren de onderlinge verhoudingen weer.

Het UWV laat weten niet te kunnen reageren "omdat dit punt in het reguliere overleg met de Novag tot op heden nog niet inhoudelijk aan de orde is geweest. Maar het staat de Novag natuurlijk vrij om als vakbond de leden te polsen over allerlei onderwerpen."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden