Verzekeringsartsen roepen om versterking

Maandag praat de Kamer over herbeoordeling arbeidsongeschikten

"Een granieten bestand", noemt Jim Faas, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Verzekeringsartsen (NVVG), de grote aantallen arbeidsongeschikten die wachten op een herkeuring. Momenteel 25.000. "Wij zitten dus echt niet te wachten op meer werk."

Toch pleiten hij en zijn collega's ervoor om meer herbeoordelingen uit te voeren dan momenteel van minister Lodewijk Asscher van sociale zaken mag.

Naast de voorraad van 25.000 herbeoordelingen is er namelijk nog "een stuwmeer aan WIA-uitkeringsgerechtigden", zegt Faas. Mensen die niet blijvend arbeidsongeschikt zijn omdat verbetering nog goed mogelijk is. De verzekeringsarts moet hen allemaal nog een keer zien, maar heeft geen gelegenheid een herbeoordeling uit te voeren.

"Geen prioriteit bij het management", concludeert Faas. "Terwijl het niet herkeuren van grote aantallen arbeidsongeschikten in de WIA een serieus probleem is."

Maandag wordt in de Tweede Kamer gesproken met minister Asscher over herbeoordelingen van arbeidsongeschikten. Het onderwerp staat al jaren op de agenda, maar er gebeurt weinig.

Twee jaar geleden had het UWV nog berekend dat er ten minste vijftig nieuwe artsen per jaar nodig waren. Nu heeft de uitkeringsinstantie bijna achthonderd artsen in dienst. Minister Asscher heeft echter al meerdere malen laten weten dat hij de huidige capaciteit niet wil uitbreiden.

Wim van Pelt, voorzitter van de vakbond van verzekeringsartsen Novag, pleit voor meer ondersteunend personeel van bijvoorbeeld medische secretaresses. "Als artsen minder administratief werk moeten doen, kan de productie met 28 procent stijgen, blijkt uit pilots", zegt Van Pelt.

Jim Faas pleit er vooral voor om de 240.000 jonggehandicapten niet opnieuw te beoordelen. Staatssecretaris Jetta Klijnsma van sociale zaken heeft hiertoe besloten. Zij verwacht dat zo'n 100.000 mensen met een Wajong-uitkering nog (deels) kunnen werken. Van deze groep gaat de uitkering omlaag met 5 procent. Faas: "Ik heb nog niemand gesproken die dit een zinvolle operatie vindt."

Het UWV denkt zelf ook aan een efficiëntere manier van werken, blijkt uit de interne notitie, en heeft drie strategieën uitgewerkt. Als er niets gebeurt, verwachten ze dat vanaf volgend jaar de voorraad met zeker tienduizend herbeoordelingen per jaar toeneemt. En dan zijn er over vijf jaar alweer 75.000 arbeidsongeschikten die op een herkeuring wachten.

vandaag Herkeuringen UWV

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden