Verzekering dieren moet transparanter

(Novum) - Het financieel toezicht op de verzekeraars van huisdieren moet worden verscherpt. Dat stelt de stichting De Ombudsman dinsdag. De bedrijven zouden hun klanten bovendien beter moeten voorlichten.

Toen de verzekeraars NHZ Animas en Dier en Polis failliet gingen, riep De Ombudsman hun klanten op klachten te melden. Hierop kwamen honderd reacties binnen, vooral over declaraties die niet worden vergoed. De stichting stelde na onderzoek vast dat vier van de zeven verzekeraars zogenoemde onderlinge waarborgmaatschappijen zijn. Deze hebben minder dan drieduizend leden. Ze hoeven daarom niet te voldoen aan eisen die andere verzekeraars wel zijn opgelegd.

De onderlinge waarborgmaatschappijen hoeven geen financiële buffers op te bouwen. Ze draaien alleen op premies. Ze lopen meer kans op een faillissement dan verzekeraars die wel onder toezicht staan. Als een bedrijf op de fles gaat, krijgen cliënten openstaande declaraties niet meer vergoed. De vooraf betaalde premies zijn ze kwijt. Het is soms moeilijk een huisdier ergens anders te verzekeren.

Drie verzekeraars van huisdieren zijn verbonden aan grotere bedrijven. Deze staan wel onder financieel toezicht. De onderlinge verzekeraars zijn Brias, Brigida, Pluto en Pico Bello. Ze hebben gezamenlijk meer dan 1300 leden. Klanten weten volgens De Ombudsman niet dat zij zelf aandeelhouder zijn. Zij zijn verantwoordelijk voor het vermogen van de verzekeraar en moeten bijbetalen als het financieel tegenzit. Bij een faillissement zijn leden van Pico Bello volgens De Ombudsman honderd euro kwijt. Verder concludeert de stichting dat geen van de vier nog actieve onderlinge waarborgmaatschappijen is aangesloten bij het Verbond van Verzekeraars. Dit betekent onder andere dat verzekerden met hun klachten niet terecht kunnen bij een onafhankelijk klachteninstituut.

De Ombudsman wil dat de onderlinge verzekeraars hun cliënten actiever voorlichten over de bijzondere verzekeringsvorm die zij bieden. Verder zouden op financieel gebied meer eisen moeten worden gesteld en zou het toezicht door De Nederlandsche Bank moeten worden verscherpt.

Stichting De Ombudsman onderzoekt of wet- en regelgeving negatieve gevolgen heeft voor burgers.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden