Verzekeraars: Zonder druk exploderen de zorgkosten

VAN ONZE REDACTIE GEZONDHEID & ZORG

Stel vooral wél nieuwe zorgakkoorden op, zeggen de drie andere grote zorgverzekeraars tegen de informateur. En spreek af hoeveel de zorgkosten maximaal mogen stijgen, anders slurpen die alles op.

Bestuurders van CZ en Zilveren Kruis schreven op persoonlijke titel mee aan het zogenaamde Heyendael Manifest, dat donderdag uitlekte. De zorgkosten dreigen de komende jaren tweemaal harder te stijgen dan de economie groeit en dat kan niet, vinden de opstellers. Ze willen wel extra geld - hoeveel zeggen ze niet - maar zorgakkoorden moeten die stijging in de klauwen houden.

De macht moet overigens niet naar de boekhouders, zeggen de Heyendaelers, want dan ontstaan opnieuw wachtlijsten en verschraalt de zorg. Het gaat om de inhoud, vinden ze. Want Ab Klink heeft gelijk, er zit lucht in het systeem, zegt CZ-topman Wim van der Meeren. Maar hij is minder optimistisch dat die lucht eruitkomt 'zonder de druk van geld'. Hij deelt niet Klinks vrees dat zorgverleners achteroverleunen als ze extra geld krijgen. Stop een 'wenkend perspectief' in die akkoorden, aldus de topman, en zorgverleners zullen hun creativiteit laten stromen.

Menzis-topman Ruben Wenselaar schreef niet mee aan Heyendael. Hij pleit voor langlopende akkoorden-nieuwe-stijl. Laat niet de bestaande situatie het uitgangspunt zijn, maar bedenk wat e-health of de inzet op preventie betekent voor de zorg over tien jaar, zegt hij. Zo weet je waarin je investeert en waar je kunt saneren.

En waarom akkoorden met huisartsen, ziekenhuizen en medisch specialisten? Wenselaar ziet liever een chronisch-ziekenakkoord of een akkoord acute zorg, met de patiënt centraal. En mét financiële afspraken. Want de economie fleurt nu op en de stijging van de zorgkosten valt nu mee, aldus Wenselaar, maar op termijn loopt het spaak.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden