Verzekeraars zien niks in wakkenpolis

Het is niet waarschijnlijk dat verzekeraars de kosten van reddingsoperaties op het ijs op zich gaan nemen. Brandweercommandant Hans Zuidijk van Alphen aan den Rijn opperde eerder dat mensen die zich ondanks waarschuwingen op dun ijs begeven, zelf moeten betalen voor de inzet van de brandweer.

Van onze verslaggever

Jan-Willem Wils van het Verbond van Verzekeraars acht het niet waarschijnlijk dat verzekeraars deze kosten zullen vergoeden. „Als de brandweer oordeelt dat het gaat om roekeloos gedrag en iemand willens en wetens het risico neemt om op dun ijs te schaatsen, gaat het om opzet. Verzekeraars sluiten dit uit van dekking. Een verzekering is bedoeld voor dingen die iemand onverwachts overkomen. Je gaat ook niet autorijden met je handen op de rug. Maar ik kan natuurlijk niet helemaal uitsluiten dat een verzekeraar hier een polis voor zou bedenken, want het is een vrije markt."

Ook Hugo Keuzenkamp, hoogleraar Verzekeringskunde aan de Universiteit van Amsterdam, verwacht niet dat verzekeraars voor deze kosten op willen draaien. „Als iets binnen een verzekering valt, kan het gedrag van mensen veranderen. Ze zullen het risico minder snel nemen als ze zich niet kunnen verzekeren voor ongelukken op gevaarlijk ijs. Voor onvoorzichtigheid moeten ze zelf betalen, dat gaat een verzekeraar niet op zich nemen." Keuzenkamp verwacht niet dat de kosten voor brandweerinzet verhaald gaan worden op de burger: „Het helpen van iemand in nood is een sociaal goed."

Verzekeraar Aegon noemt de brandweerinzet ’niet verzekerbaar.’ Woordvoerder Alexander Kuipers: „We beginnen geen verzekering tegen je eigen stomme fout." Concurrent Interpolis heeft nog niet nagedacht over het verzekeren van dit soort kosten. „De grote vraag is in hoeverre je kunt spreken van roekeloos gedrag", zegt woordvoerder René van Gerwen. „Daarnaast is het nog maar de vraag hoe het juridisch zit met de eventuele dekking. Binnen een wintersportverzekering vallen ongevallen die het gevolg zijn van skiën buiten de piste over het algemeen ook niet binnen de dekking."

Volgens een woordvoerder van het brandweerkorps Amsterdam- Amstelland kost het laten uitrukken van een brandweerploeg ongeveer 125 euro per half uur.

De inzet van een ambulance is duurder en varieert van iets meer dan tweehonderd tot ongeveer achthonderd euro. Voor dit bedrag hoeft de onfortuinlijke schaatser niet op te draaien, want het valt binnen het basispakket van de zorgverzekering.

Bekijk ook de ijskaart van Trouw.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden