Verzekeraars zien niks in polis voor waaghalzen op het ijs

amsterdam – Het is niet waarschijnlijk dat verzekeraars de kosten van reddingsoperaties op het ijs op zich nemen. Brandweercommandant Hans Zuidijk van Alphen aan den Rijn opperde eerder dat mensen die zich ondanks waarschuwingen op dun ijs begeven, zelf moeten betalen voor de inzet van de brandweer.

Jan-Willem Wils van het Verbond van Verzekeraars acht het niet waarschijnlijk dat verzekeraars deze kosten zullen vergoeden. „Als de brandweer oordeelt dat het gaat om roekeloos gedrag en iemand willens en wetens het risico neemt om op dun ijs te schaatsen, gaat het om opzet. Verzekeraars sluiten dit uit van dekking. Een verzekering is bedoeld voor dingen die iemand onverwachts overkomen. Je gaat ook niet autorijden met je handen op de rug. Maar ik kan natuurlijk niet helemaal uitsluiten dat een verzekeraar hier een polis voor zou bedenken, want het is een vrije markt.”

Ook Hugo Keuzenkamp, hoogleraar Verzekeringskunde aan de Universiteit van Amsterdam, verwacht niet dat verzekeraars voor deze kosten op willen draaien. „Als iets binnen een verzekering valt, kan het gedrag van mensen veranderen. Ze zullen het risico minder snel nemen als ze zich niet kunnen verzekeren voor ongelukken op gevaarlijk ijs.”

Verzekeraar Aegon noemt de brandweerinzet ’niet verzekerbaar.’ „We beginnen geen verzekering tegen je eigen stomme fout”, aldus een woordvoerder.

Volgens het brandweerkorps Amsterdam-Amstelland kost het laten uitrukken van een brandweerploeg ongeveer 125 euro per half uur. De inzet van een ambulance varieert van iets meer dan tweehonderd tot ongeveer achthonderd euro.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden