Verzekeraars vergoeden dure tandarts

VGZ en CZ zijn de eerste die rekening betalen volgens de polisvoorwaarden

Enkele zorgverzekeraars zijn gezwicht voor de hogere kosten van tandartsen. VGZ en CZ hebben de maximumtarieven geschrapt en betalen nu de rekening volgens de polisvoorwaarden, terwijl andere zorgverzekeraars dat niet doen.

Zowel VGZ als CZ kreeg veel klachten van klanten. Die moesten, ondanks een goede aanvullende verzekering, toch bijbetalen omdat de tarieven van hun tandarts veel duurder uitvielen dan de zorgverzekeraars hadden ingecalculeerd. De verzekeraars vergoedden namelijk maar tot een vastgesteld maximum voor een specifieke behandeling. "Je kunt dat de klanten nauwelijks uitleggen. Vandaar dat we de maximale tarieven schrappen, al kost het miljoenen", aldus CZ.

Achmea vindt het te vroeg voor maatregelen. "We moeten ook naar de langere termijn kijken. Je geeft een blanco cheque aan tandartsen om de tarieven opnieuw te verhogen."

De Nederlandse tandartsenvereniging (NMT) legt het probleem juist bij de zorgverzekeraars. "Uit onderzoeken blijkt dat de prijzen niet meer zijn gestegen dan de inflatie. Zorgverzekeraars zijn minder gaan vergoeden en de patiënt is daar de dupe van", aldus een woordvoerster. "Deze actie van zorgverzekeraars is te voorbarig."

Ook CZ vreest daarvoor, maar vindt desondanks dat de klant niet de dupe mag worden van de prijsstijgingen. "Maar als we aan het eind van het jaar de nieuwe zorgpremies moeten berekenen, hebben we wel een probleem. We kunnen niet inschatten wat de tandartsen doen."

Zowel CZ als de NMT geeft aan in gesprek te willen. "Bij dezen doen we een oproep aan de NMT om te kijken of we dit systeem weer solidair kunnen maken", aldus CZ. De NMT liet in een reactie weten graag om tafel te willen en dat al vaak te hebben aangeboden. "Maar dan moet het wel gelijkwaardig zijn."

CZ en VGZ zeggen niet de gehele rekening te betalen, maar wel de maximale vergoeding te hebben geschrapt. In de polisvoorwaarden kan echter staan dat 80 procent vergoed wordt en dat blijft gehandhaafd.

Tarieven te vergelijken op Zorgkiezer.nl
Een wortelkanaalbehandeling kost bij de goedkoopste tandarts 282 euro minder dan bij de duurste. Dat blijkt uit een onderzoek van de website zorgkiezer.nl. Die is de afgelopen twee maanden bezig geweest de tarieven van tandartsen inzichtelijk te maken.

Zorgkiezer.nl heeft van ongeveer de helft van de 5600 tandartsen in Nederland de tarieven openbaar gemaakt. Daaruit blijkt dat tandartsen soms drie keer zo duur zijn als collega's, dat ze de tarieven regelmatig veranderen en dat de tarieven niet 3, maar 7 procent zijn gestegen ten opzichte van 2011.

Op de website kunnen klanten de tandartsen in hun regio vergelijken. "Zeker bij een dure behandeling kan het enorm schelen. Dan kun je die best bij een andere tandarts laten doen", aldus oprichter Peter Ruys.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden