Commentaar

Verzekeraars verdienen aan alternatieve zorg, laat ze dan ook toezien op de uitwassen

Medewerkers van het Chinese gezondheidscentrum Yu Zu Tang in Den Haag geven maandag een acupunctuur behandeling. Beeld ANP
Medewerkers van het Chinese gezondheidscentrum Yu Zu Tang in Den Haag geven maandag een acupunctuur behandeling.Beeld ANP

Wie niet gelooft in alternatieve behandelingen, zal er niet steil van achteroverslaan: autistische kinderen zijn volgens deskundigen niet te genezen met een homeopathische behandeling, de zogeheten Cease-therapie. De Inspectie voor de Gezondheidszorg begint nu een onderzoek naar behandelaars die zeggen dat dit wel kan.

De meeste Cease-therapeuten hebben van de rijksinspecteurs weinig te vrezen. Het staat iedereen vrij naar een Cease-therapeut, bach-bloesemtherapeut, Chinese kruidengenezer of iriscopist te gaan. Deze behandelaars, soms niet meer dan zelfbenoemde deskundigen, mogen alleen geen riskante medische handelingen verrichten; en ze mogen hun patiënten niet weghouden van reguliere behandelaars.

Het probleem zit bij enkele tientallen reguliere artsen die zich hebben laten scholen tot Cease-therapeut. Die moeten zich vanwege hun beschermde artsentitel aan strenge gedragsregels houden als ze een niet-reguliere behandeling aanbieden: geen algemeen aanvaarde behandeling afraden, geen valse hoop op genezing bieden. De inspectie gaat nu uitzoeken of de artsen hier over de schreef zijn gegaan.

Patiënten gaan vaak naar alternatieve genezers omdat de reguliere geneeskunde geen hoop op genezing biedt, of omdat ze zich door 'gewone' dokters als persoon miskend voelen. Dat is hun goed recht.

Toetssteen
De problemen ontstaan wanneer scheidslijnen tussen reguliere en alternatieve zorg vervagen. Dat kan gebeuren wanneer geregistreerde artsen op het alternatieve pad gaan. Maar het zit ook ingebakken in het verzekeringssysteem. De zorgverzekeraars worden geacht te waken over prijs en kwaliteit van het basispakket, waarbij de westerse medische wetenschap de toetssteen is.

In het aanvullende pakket daarentegen bieden ze alles aan wat rijp en groen is. Simpelweg omdat daar commerciële wetten regeren: veel patiënten willen vergoeding van alternatieve zorg, en dus bieden verzekeraars dat.

Daarmee zetten de verzekeraars, bedoeld of onbedoeld, een stempel van goedkeuring op deze behandelingen. In de ogen van patiënten zijn zij immers degenen die de zorgkwaliteit waarborgen. Dit terwijl de meeste alternatieve genezers onbelemmerd hun gang kunnen gaan, mits ze geen grote brokken maken.

Als verzekeraars geld willen verdienen aan de wens van zoveel patiënten om allerlei therapieën uit te proberen, ook als die onbewezen zijn, of zelfs bewezen nutteloos, laat ze dan tenminste het ergste kaf van het koren scheiden.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden