Verzekeraars stellen tuchtraad in

DEN HAAG (ANP) - Het Verbond van Verzekeraars heeft een tuchtraad ingesteld. Consumenten kunnen bij dit onafhankelijke orgaan terecht met klachten over het gedrag van verzekeraars.

Dat heeft het Verbond van Verzekeraars maandag bekendgemaakt. De belangenvereniging vertegenwoordigt meer dan 95 procent van de verzekeringsmarkt in Nederland.

De Tuchtraad Financiële Dienstverlening, zoals de officiële naam luidt, toetst of de verzekeraar zich houdt aan de gedragscodes en regelingen van het Verbond. Het gaat bijvoorbeeld om de regels op het vlak van persoonlijk onderzoek, letselschade en privacy van klanten. De uitspraken van de tuchtraad, die is verbonden aan het Klachteninstituut Financiële Dienstverlening (Kifid), zijn bindend.

Extra loket

Volgens het Verbond biedt de tuchtraad de consument een extra loket in aanvulling op de bestaande bemiddeling en geschillenbeslechting van het Kifid. Het Kifid beoordeelt in kortlopende procedures of een verzekeraar zich in een concreet geval redelijk heeft opgesteld. Bij de tuchtraad gaat het om een principiële toetsing van het gedrag van de verzekeraar.

De raad is samengesteld uit prominente juristen, werkzaam bij onder meer de Raad van State en de Hoge Raad. Voorzitter is rechter E. Wesseling-van Gent. Met de instelling van de tuchtraad komt de Raad van Toezicht Verzekeringen te vervallen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden