Verzekeraars schatten stormschade op 90 miljoen euro

De zijgevel van een huis in De Meern is door de storm weggeblazen.Beeld ANP

De schade die de zware storm van gisteren aan huizen en auto’s heeft veroorzaakt, komt volgens een eerste prognose van het Verbond van Verzekeraars uit op minstens 90 miljoen euro.

De storm richtte donderdag veel schade aan door het hele land. Door de zeer zware rukwinden van meer dan 140 kilometer per uur ontstonden levensgevaarlijke situaties. Zo zijn bij tientallen huizen complete daken weggeblazen en ontstonden op snelwegen gevaarlijke situaties doordat vrachtwagens omver werden geblazen en er bomen op de weg waaiden. Het treinverkeer werd helemaal stilgelegd. Twee mensen kwamen om het leven. 

“De storm die we nu hebben gehad behoort tot de zwaarste sinds het begin van de windmetingen, zo’n honderd jaar geleden”, aldus KNMI-woordvoerder Femke Goutbeek gisteren in deze krant. “Bijzonder is dat dit keer ook in het binnenland zware windstoten voortkwamen. Dat is vrij uitzonderlijk voor een westerstorm.”

Meer schade

Het ligt voor de hand dat het schadebedrag verder oploopt, omdat er op dit moment alleen nog is gekeken naar schade aan woonhuizen en auto’s. Schade aan bijvoorbeeld overheidseigendommen en bedrijven is nog niet meegenomen. Verzekeraars zetten extra mankracht in om de claims op inboedel-, opstal- en autoverzekeringen snel te kunnen verwerken.

Het is de tweede storm dit jaar die een miljoenenschade veroorzaakt. De eerste, op 3 januari, zorgde voor zo'n 10 miljoen euro aan schade. Dat de storm van donderdag zo kort op deze eerste storm volgde, heeft voor extra schade gezorgd. Dat komt doordat veel dakpannen dan al los liggen en bomen al zijn beschadigd. Ook het natte weer van de laatste weken maakt dat bomen makkelijker ontwortelden. Het Verbond denkt dat tijdige waarschuwingen van de autoriteiten hebben geholpen een nog grotere schade te voorkomen.

Voorlopig geldt de storm als de op twee na duurste van deze eeuw. Precies elf jaar eerder richtte een zware januaristorm voor 175 miljoen euro schade aan. Een najaarsstorm op 28 oktober 2013 zorgde voor 115 miljoen euro aan schade. Gemiddeld richten stormen voor jaarlijks 50 miljoen euro schade aan.

Lees hier meer over de storm van donderdag:

- Dat vervoerbedrijven vanwege de storm zo rigoureus aan de noodrem trokken, past in een trend om risico’s uit te sluiten.
- Nederlanders zochten gisteren massaal dekking voor de storm. "Ik hoor al dat mensen buiten zich aan een lantaarnpaal moesten vasthouden om overeind te blijven."
- Voor de Katwijkse jutter Jacoline van Duijn is een zware storm een buitenkansje. Drijvers en boeien zijn voor haar ‘de kroonjuwelen’. Vanwege de verhalen erachter.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden