Verzekeraars houden nieuwkomers op afstand

Bijna het hele ggz-budget voor kortdurende hulp gaat volgend jaar naar de traditionele instellingen. Therapeuten die buiten deze instellingen werken, voelen zich in hun bestaan bedreigd.

Psychisch therapeuten die buiten de traditionele ggz-instellingen werken, voelen zich gedupeerd door een deal die is gesloten tussen Zorgverzekeraars Nederland en de koepelorganisatie GGZ Nederland. De deal behelst dat 85 tot zelfs 98 procent van het beschikbare ggz-budget voor kortdurende, op genezing gerichte ggz-hulp volgend jaar gegarandeerd naar de traditionele instellingen gaat. Aanbieders van buiten die instellingen die veelal tegen een lagere prijs werken, hebben het nakijken.

Een aantal van de nieuwkomers voelt zich in z’n bestaan bedreigd en voor alle nieuwkomers geldt dat er geen ruimte is voor groei volgend jaar. „Een aantal van de nieuwe bedrijven is de afgelopen jaren zo sterk gegroeid dat ze dit wel overleven. Maar er zijn er ook die zo financieel niet verder kunnen”, zegt oud-D66-Kamerlid Bert Bakker, voorzitter van het Platform Meer GGZ, waarbij de nieuwe jonge praktijken zich hebben aangesloten. Het platform heeft een brandbrief verstuurd naar de vaste Kamercommissie voor volksgezondheid. Daarin wordt gepleit voor gelijke kansen op de ggz-markt.

Het platform is zo’n half jaar geleden opgericht. Voor therapeuten die liever niet werken bij de grote traditionele instellingen ontstonden in 2003 kansen toen de AWBZ werd geliberaliseerd. De nieuwkomers zijn in een aantal gevallen sindsdien behoorlijk gegroeid. Diverse tellen inmiddels tientallen vestigingen, verspreid over het hele land. Per 1 januari aanstaande gaat de kortdurende (dat wil zeggen maximaal een jaar) op genezing gerichte ggz-hulp over naar de basisverzekering. Daarmee is bijna drie miljard euro gemoeid. Maar bij het afsluiten van contracten gaan de verzekeraars met de nieuwkomers heel voorzichtig te werk. Bakker: „Dat is onlogisch. Het gaat om therapeuten die effectiever en efficiënter werken dan de grote traditionele instellingen. Het gekke is ook nog dat de verzekeraars geen enkel risico lopen in 2008. Alles wordt financieel afgedekt. Pas in 2009 lopen ze wel risico’s.”

Een woordvoerder van de koepelorganisatie Zorgverzekeraars Nederland bevestigt dat er met GGZ Nederland, de koepelorganisatie van de grote gevestigde instellingen, afspraken zijn gemaakt. Ook het ministerie van vws is daarbij betrokken. „We willen niet alle instellingen in één klap blootstellen aan marktwerking. Daarmee zou hun continuïteit in gevaar kunnen komen. De instellingen moeten ook al wennen aan een nieuw declaratiesysteem, de diagnose-behandel-combinaties (dbc’s). In 2009 zal sprake zijn van echte marktwerking”, aldus de woordvoerder. Goof van Gemert, plaatsvervangend directeur van GGZ-Nederland, relativeert: „Niemand die in 2007 een contract had, hoeft voor zijn bestaan te vrezen in 2008.” Alleen aanbieders die zich komend jaar op de markt begeven hebben een probleem.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden