Verzekeraars gaan hulp bij overgewicht vergoeden

Voorbeelden van behandelingen zijn minder eten onder begeleiding van een diëtist en met psychologische ondersteuning werken aan gedragsverandering. Beeld ANP XTRA
Voorbeelden van behandelingen zijn minder eten onder begeleiding van een diëtist en met psychologische ondersteuning werken aan gedragsverandering.Beeld ANP XTRA

Nederlanders met obesitas kunnen binnenkort een beroep doen op de zorgverzekeraars als zij iets aan hun gewicht willen doen. Minister Bruno Bruins (VVD) van medische zorg en staatssecretaris Paul Blokhuis (ChristenUnie) van volksgezondheid maakten gisteren bekend dat sommige behandelingen tegen overgewicht in het basispakket komen.

Marco Visser

Voorbeelden van behandelingen zijn minder eten onder begeleiding van een diëtist en met psychologische ondersteuning werken aan gedragsverandering.

Preventieve gezondheidszorg in het collectief gefinancierde basispakket is niet onomstreden. De vorige minister op volksgezondheid, Edith Schippers (VVD), wilde de zogeheten ‘Gecombineerde Leefstijl Interventie’ niet opnemen in het basispakket. Zij vond dat het "in de eerste plaats de eigen verantwoordelijkheid is van het individu om gezond met zijn lichaam om te gaan". De huidige bewindslieden op zorg denken daar anders over.

Preventie

Vorige week al liet staatssecretaris Blokhuis op een congres weten dat preventie een grotere rol moet krijgen in het basispakket. Nu gaat er nog geen 3 procent van het zorgbudget naar voorkomen van ziekten. Blokhuis en Bruins willen dat veranderen. Zij verwachten dat meer aandacht voor het voorkomen van ziekten naast gezondheidswinst ook financieel gunstig uitpakt. “Iedereen die het nodig heeft kan straks gewoon via de huisarts goede begeleiding krijgen om gezonder te leven”, zegt Blokhuis. Dat kan bijvoorbeeld van invloed zijn op het aantallen diabetespatiënten. "We gaan er vanuit dat deze mensen vervolgens ook weer beter mee kunnen doen in de samenleving. Het mes snijdt dus aan meerdere kanten.”

Leefstijl om ziekten te voorkomen staat de laatste maanden vaker in de belangstelling. Zo werkt het kabinet aan een preventieakkoord dat risico’s van overgewicht, roken en overmatig alcoholgebruik moet indammen. Eerder deze week maakte het Leids Universitair Medisch Centrum en onderzoeksinstituut TNO bekend dat zij samen het Nederlands Instituut voor Leefstijlgeneeskunde oprichten. Het doel is om de leefstijlgerelateerde ziekten zoals diabetes terug te dringen.

Lees ook: 'Ook ondergewicht heeft risico's'

Dik zijn is ongezond en dikkerds zijn zondaars, zo leert het evangelie van de BMI (Body Mass Index). Maar, betoogt sociologe Abigail Saguy, ook ondergewicht heeft risico's. "En ik weet ook dat je met een normaal gewicht nog altijd heel ongezond kunt zijn."

Lees ook: Stop met veroordelen van overgewicht

Veel mensen denken dat overgewicht een keuze is, zegt psychodynamisch therapeut Sandra Pos. "Maar in plaats van kritisch te zijn, mogen we vriendelijker zijn voor onszelf én de ander."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden