Opinie

Verzekeraars gaan aan de haal met EPD

null Beeld anp
Beeld anp

Er komt opnieuw een doorstart van het elektronisch patientendossier (EPD), maar nu in private handen. Het heeft mij geschokt. Was de onlangs in de Tweede Kamer aangenomen motie van de VVD hier de aanleiding toe? Of waren de gesprekken gewoon doorgegaan nadat de huidige beheerder Nictiz had aangegeven zelf geen geld te hebben voor een doorstart?

Karen Gerbrands | Kamerlid voor de PVV

Blijkbaar stond er een nieuwe gegadigde te popelen om in het financiële gat te springen. Een partij met in mijn ogen een dubbele pet: de zorgverzekeraars. Zij 'redden' het EPD, maar ze vragen ook iets terug.

Vanaf 2013 verplichten de verzekersaars elke zorgverlener om zich aan te sluiten op het EPD. Anders krijgt de zorgverlener geen contract. Het moet nog blijken of alle zorgverleners zich hiertoe laten dwingen, ook gezien de matige belangstelling voor de eerdere doorstart. Kijkend naar de toekomst, rijst de vraag hoe lang het zal duren voordat patiënten gedwongen worden zich ook bij het EPD aan te sluiten.

Als straks iedereen in het EPD zit, kunnen de verzekeraars via 'data mining' een schat aan gegevens binnen halen. Dit is zorgwekkend. Alleen al het idee dat mijn zorgverzekeraar in mijn medische dossier kan kijken is al teveel.

De Eerste en Tweede Kamer moeten dit private EPD verwerpen. de oorspronkelijke bezwaren tegen het elektronisch patientendossier zijn niet opgelost. De privacy en de veiligheid zijn niet goed geregeld. Te veel zorgverleners hebben te makkelijk toegang. De 2,2 miljoen die minister Schippers nu wil bijdragen kan ze beter in het vernieuwen van regionale systemen steken of in de ontwikkeling van een persoonlijke chipkaart die patiënten zelf bij zich houden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden