Verzekeraars en ziekenhuizen willen zelfde zorgtarieven

De kosten voor een niersteenvergruizing kunnen aardig oplopen.Beeld Hollandse Hoogte / Frank Muller / Zorginbeeld

Eén behandeling, één prijs. Patiënten moeten meer inzicht krijgen in wat ze kwijt zijn in het ziekenhuis.

Niemand weet vooraf hoeveel hij kwijt is aan een behandeling in het ziekenhuis, terwijl de kosten enorm kunnen verschillen. Een niersteenvergruizing bijvoorbeeld, kost in Drachten ruim 400 euro, in Rotterdam is dat ruim 1400 euro. Ook binnen ziekenhuizen verschillen prijzen. Een patiënt die zich bijvoorbeeld heeft verzekerd bij CZ kan voor dezelfde behandeling in hetzelfde ziekenhuis minder kwijt zijn dan iemand met een pasje van Menzis.

Dat is niet uit leggen aan de consument, vinden zorgverzekeraars, ziekenhuizen en patiëntenverenigingen. Samen met de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) werken zij aan een nieuw plan waarbij patiënten voor elk type behandeling een vast bedrag betalen. Hoe hoog deze bedragen zijn, is aan de overheid. De patiënt weet zo tenminste van tevoren waar hij aan toe is. Het is niet de bedoeling dat patiënten voor vijf ziekenhuisbezoeken bijvoorbeeld vijf keer honderd euro kwijt zijn. Het maximum is en blijft het eigen risico, dat nu op 385 euro ligt.

Lastig inzichtelijk 

"Een verstandig plan", vindt gezondheidseconoom Marco Varkevisser van de Erasmus Universiteit in Rotterdam. "Nu is het bedrag dat de patiënt uit eigen zak betaalt afhankelijk van het tarief dat de verzekeraar heeft afgesproken met het ziekenhuis. Maar die tarieven zijn lastig inzichtelijk te maken."

De Consumentenbond waagt een dappere poging met een online zorgkostenvergelijker. Maar de gemiddelde patiënt zal flink moeten worstelen met het hulpmiddel voordat hij tussen alle getallen en medische vaktermen de juiste informatie heeft gevonden, denkt Varkevisser die van 'schijntransparantie' spreekt.

Openbaar maken van alle zorgtarieven kan zich volgens diverse zorgeconomen tegen patiënten keren. Als alle afspraken op straat liggen, kunnen ziekenhuizen daar misbruik van maken door prijzen op elkaar af te stemmen. Dat zorgt voor stijgende kosten die de consument uiteindelijk terugziet in een hogere premie.

Werk daarom met vaste bedragen die van het eigen risico af gaan, dan heb je dat probleem niet, zeggen zorgverzekeraars en ziekenhuizen. Hierbij ontbreekt de lofzang van de derde belanghebbende partij: de patiënten die zijn verenigd in de Patiëntenfederatie. "We zien de voordelen", zegt een woordvoerder, "maar ook de beren op de weg". Positief is dat de vaste bedragen al voor de behandeling duidelijk maken hoeveel de patiënt moet betalen. Maar de federatie verkiest toch het model van volledige openheid. Alleen dan is volgens de organisatie duidelijk waar patiënten voor betalen.

Nog een horde 

Naast de reserves van de patiënten is er nog een horde te nemen. Een politieke: vaste bedragen leveren minder op. Iemand die voor een dagopname van 1000 euro naar het ziekenhuis gaat, is nu in ieder geval de 385 euro van het eigen risico kwijt. Bij een standaard eigen betaling is dat bijvoorbeeld 100 euro.

"De totale opbrengst van het eigen risico kan dus dalen", zegt Varkevisser. "Dat verschil in opbrengst moet je op een andere manier dekken. Ofwel door de premie te verhogen of door het eigen risico te laten stijgen. Dat zorgt voor een lastige politieke discussie want als het eigen risico stijgt, betalen mensen die veel gebruik maken van de zorg meer. Daar moet je natuurlijk over nadenken, maar een oplossing moet te vinden zijn. De voordelen van standaard eigen betalingen staan voor patiënten namelijk buiten kijf."

Lees ook: hier moet u op letten als u een nieuwe zorgpolis overweegt 

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden