Verzekeraars blokkeren doorstart Slotervaart. ‘Powerplay van Zilveren Kruis’

Beveiligster Simone Looze in de receptie van de centrale. Het MC Slotervaart ziekenhuis krijgt geen doorstart en zal waarschijnlijk sluiten. Beeld Olaf Kraak
Beveiligster Simone Looze in de receptie van de centrale. Het MC Slotervaart ziekenhuis krijgt geen doorstart en zal waarschijnlijk sluiten.Beeld Olaf Kraak

Het is afgelopen met MC Slotervaart in Amsterdam. De curatoren hadden wel vertrouwen in een doorstart, zo zegt een woordvoerder, maar een deel van de zorgverzekeraars had dat niet. Dat geldt in elk geval voor Zilveren Kruis, de belangrijkste verzekeraar in de regio Amsterdam.

Marten van de Wier en Rianne Oosterom en Johan van Heerden

Voor het Slotervaart was nog een laatste overnamekandidaat in beeld: Cardiologie Centra Nederland (CCN), een stichting met elf klinieken verspreid over het land. De ondernemingsraad van Slotervaart steunde de cardiologen.

“Het is niet zo dat wij de overnamekandidaat CCN niet zien zitten”, zegt woordvoerder Christine Rompa van Zilveren Kruis. “Het gaat om het plan, dat was niet voldoende wat ons betreft. Ook van andere partijen kreeg het onvoldoende steun.” Wat het plan precies inhield en waarom het niet voldeed, wil ze niet zeggen. “Dat is niet netjes op dit moment.”

Verslagen

Bij de ingang van het ziekenhuis overheersen aan het begin van de avond boosheid en verslagenheid, nadat de curatoren het slechte nieuws hebben gebracht. Roos Blom, psycholoog en lid van de ondernemingsraad van het ziekenhuis, reageert fel. “Wij hadden echt geloof in het plan van CCN en de curator zag volgens mij ook potentie, maar Zilveren Kruis wilde simpelweg niet. Dat is een gevoel dat bij veel personeelsleden leeft.”

Dat niet alle 1100 banen behouden konden worden, weet Blom ook wel. “Maar in afgeslankte vorm, met maximaal 600 mensen, was er volgens mij echt een kans voor dit ziekenhuis. Dit nieuws is voor iedereen de genadeklap.”

“Diep triest”, noemt arts Marcel Soesan de definitieve teloorgang. “Powerplay van verzekeraar Zilveren Kruis.” Hij wilde met een vijftigtal artsen ook graag het ziekenhuis overnemen. Zij hoopten een investeerder te vinden die samen met hen geld in wilde leggen. Ook dat plan is definitief van tafel, aldus Soesan. Hij moet op zoek naar een nieuwe werkgever.

IJsselmeerziekenhuizen

Het personeel van de IJsselmeerziekenhuizen in Flevoland kreeg gisteren beter nieuws: daar praten de curatoren door met ziekenhuis St Jansdal uit Harderwijk. Dat was een van de ruim tien kandidaten voor een doorstart, maar is nu nog de enige kanshebber. Volgens de curatoren gaat het om een plan dat ‘een substantieel deel van de zorg’ overeind houdt. St Jansdal wil in Lelystad uitgebreide poliklinische zorg, diagnostische afdelingen en een spoedpoli bieden. Voor complexere spoedeisende hulp moeten de inwoners naar Harderwijk of Almere.

CCN was ook voor de IJsselmeerziekenhuizen in de race, maar valt nu ook daar af. De afgelopen week besteedden verschillende media aandacht aan de banden tussen CCN en Loek Winter. Trouw schreef dat Winter als bestuurder van MC IJsselmeerziekenhuizen de cardiologische zorg in Lelystad in 2013 aan CCN had uitbesteed, een jaar voor hij een aandeel in een werkmaatschappij van CCN verwierf.

Volgens Igor Tulevski, bestuurslid bij CCN, heeft de berichtgeving over die banden ‘niet de doorslag gegeven, maar ook niet geholpen’. “Wij hebben ons best gedaan en het is jammer genoeg niet gelukt. Dit is een gemiste kans voor de innovatie en herstructurering van de zorg.”

In CCN had het personeel wel vertrouwen, vertelt Simon Looze, beveiliger van het ziekenhuis. Maar niet meer in Winter. “We wilden niet dat hij via de achterdeur weer een rol zou spelen.”

Voor Looze valt er deze avond niet veel meer te beveiligen. Gangen zijn leeg, ruimtes verlaten en een diepe stilte wordt hoogstens onderbroken door het gezoem van de draaideur. “We wisten dat het lastig zou worden, maar dit is toch schrikken”, zegt Looze. “We hadden hoop dat het ziekenhuis zou worden behouden. Slotervaart is een begrip in Amsterdam en het personeel een hechte familie, dit hakt er in.”

Minister Bruins: Teleurstellende uitkomst

Minister Bruno Bruins (medische zorg) heeft de Tweede Kamer geïnformeerd over de ‘teleurstellende uitkomst’ van de onderhandelingen over een mogelijke doorstart van MC Slotervaart in Amsterdam.

‘s Ochtends had hij nog topoverleg met de curatoren, de verzekeraar en de gemeente. Het mocht niet baten. Volgens Bruins heeft de enige overgebleven overnamekandidaat, Cardiologie Centra Nederland (CCN), ‘onvoldoende duidelijkheid kunnen verschaffen’ over de toekomst van het ziekenhuis. De minister vindt deze uitkomst vervelend ‘voor alle patiënten, zorgverleners en andere medewerkers die graag hadden gezien dat het ziekenhuis zou blijven’. Hij benadrukt dat de zorg ‘beheerst’ wordt afgebouwd, totdat alle patiënten elders zijn ondergebracht. “Hier zal zo lang voor worden genomen als nodig is, maar tegelijk is de ambitie deze periode zo kort mogelijk te houden.’’

Lees ook:

Overname IJsselmeerziekenhuizen: een schoolvoorbeeld van belangenverstrengeling
Bestuurder Loek Winter
heeft een financieel belang bij de overname van de failliete boedel van zijn IJsselmeerziekenhuizen door Cardiologie Centra Nederland. Hij is er aandeelhouder van.

Marcel Soesan is een van de 46 artsen die MC Slotervaart wil kopen: ‘Ons idealisme wordt afgestraft’
Marcel Soesan is een van de 46 artsen die het MC Slotervaart wil kopen. Het lijkt een stuiptrekking van het rode idealisme waar het ziekenhuis uit ontstond.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden