Verzekeraars bieden jaarlijkse gezondheidstest

(Novum) - Zorgverzekeraars Ohra en Delta Lloyd starten een proef met zogeheten vroegdiagnostiek met het doel levensbedreigende ziektes tijdig op te sporen. Dat schrijft Trouw donderdag. Met een jaarlijkse gezondheidscheck kunnen kanker en hart- en vaatziektes eerder worden ontdekt en behandeld.

De proef begint volgende maand onder de eigen medewerkers van de twee verzekeringsmaatschappijen. Twee grote ondernemingen die klant zijn bij de verzekeraars volgen op de eerste fase van de proef. Als de proef naar tevredenheid verloopt, dan krijgen alle verzekerden de mogelijkheid zich jaarlijks te laten controleren. De twee zorgverzekeraars zijn de eerste die hun klanten de mogelijkheid van een jaarlijkse gezondheidscontrole.

Tijdens de proeffase nemen de verzekeraars de kosten van de controle 'onvoorwaardelijk' voor hun rekening. Na de proef kost een gezondheidscheck 190 euro. Deze kosten vallen onder de normale basis- en eventuele aanvullende verzekeringen. De kosten voor een complete gezondheidscontrole zonder medische aanleiding is normaalgesproken 'minimaal' 1500 euro. De check bestaat uit een digitale vragenlijst, een lichamelijk onderzoek en een laboratoriumonderzoek van bloed, urine en ontlasting.

Directeur van Ohra Hugo Keuzenkamp verwacht dat vroegdiagnostiek een 'ware revolutie' kan ontketenen in de gezondheidszorg. Wanneer levensbedreigende ziekten eerder worden opgespoord, kunnen kosten worden bespaard door een efficiëntere behandeling.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden