Verzekeraar waarschuwt klanten voor ’wanbetalers’

Beeld uit een videoclip van Atradius. (\N)

Atradius heeft 20.000 bedrijven op een ’zwarte lijst’ gezet omdat zij wanbetalers zouden zijn. Die stigmatisering zou de kwakkelende bedrijven de kop kunnen kosten.

Een rationele bedrijfsbeslissing of het laatste duwtje voor 20.000 bedrijven die in zwaar economisch weer verkeren? Kredietverzekeraar Atradius waarschuwt zijn klanten voor het betalingsgedrag van duizenden bedrijven, vanwege de economische neergang die zich nu voltrekt. Maar juist die waarschuwing zou er wel eens voor kunnen zorgen dat de genoemde bedrijven over de rand worden geduwd.

Als kredietverzekeraar verzekert Atradius het risico voor bedrijven dat hun klanten niet betalen. Het bedrijf is ook een van de grootste incassobureaus van Nederland en zorgt er zo voor dat hun klanten alle facturen betaald krijgen. Op basis van verslechterende omzetcijfers, sectoromstandigheden en landenrisico’s, voldoen 20.000 bedrijven plots niet meer aan de normen die Atradius stelt voor het verzekeren van betalingsrisico.

In een brief aan zijn klanten legt Atradius uit waarom het tot deze beslissing is gekomen. Het betalingsgedrag van Nederlandse bedrijven verslechtert in rap tempo. In september en oktober van dit jaar ontving de kredietverzekeraar 50 procent meer claims dan in dezelfde periode een jaar geleden. De schadevergoedingen die Atradius uitbetaalt, lopen snel op, dus bekijkt het bedrijf nog eens goed voor welke bedrijven het de kredieten wil verzekeren.

De 20.000 bedrijven waarvoor Atradius waarschuwt, komen feitelijk op een zwarte lijst terecht. Want wie wil er nu zaken doen met een bedrijf waarvan wordt gewaarschuwd voor zijn betalingsgedrag? Zo leidt de heroverweging van de kredietverzekeraar tot een self-fulfilling prophecy: omdat de zaken even iets minder gaan, wordt het bedrijf niet meer kredietwaardig bevonden, waardoor de omzet helemaal zal instorten.

Verschillende werkgeversorganisaties reageren dan ook verbolgen op de actie. De Koninklijke Metaalunie vraagt zich openlijk af hoe zorgvuldig de beoordeling van bedrijven is gebeurd. „Atradius stelt als voorwaarde voor een kredietverzekering dat bedrijven hun jaarrekening ’op tijd’ inleveren. Maar wat is ’op tijd’? Bovendien komen bedrijven met een negatief eigen vermogen op de zwarte lijst. Maar dan hoeft het nog niet te gaan om ongezonde bedrijven. Het kan best zijn dat zij kapitaal hebben doorgesluisd naar een bv of holding.” De Metaalunie wil met Atradius om de tafel, om te kijken hoe de beoordeling tot stand is gekomen.

Voorzitter Jan Kamminga van FME-CWM, ondernemersvereniging voor de technologische industrie, noemt het ingrijpen van Atradius ’paniekvoetbal’. „Natuurlijk zijn de risico’s groter dan vóór de kredietcrisis. Maar de snelheid en mate van ingrijpen door Atradius gaat wat mij betreft te ver. Hiermee wordt de spiraal naar beneden ingezet. Sterker nog: het is de bijl aan de groeipotentie van de Nederlandse industrie. De gevolgen van de door Atradius afgekondigde maatregelen zijn niet te overzien: handel en export worden ernstig beperkt, toeleveranciers worden zwaar getroffen. Op deze wijze zal de economische groei, die toch al zwaar onder druk staat, omslaan naar een heuse recessie.”

„We nemen deze maatregel niet graag. Maar als commercieel bedrijf moeten wij in deze onzekere tijden de risico’s goed wegen”, stelt een woordvoerder van Atradius. Overigens houdt Atradius de mogelijkheid voor bedrijven in gesprek te treden over de beslissing open. „Er zitten 45 miljoen bedrijven in ons bestand, dus vooraf kunnen we niet met iedereen in gesprek gaan.”

Directeur Bruning van Atradius verwacht voor het komende jaar een stijging van 50 procent in het aantal faillissementen in Nederland. De aanscherping van de criteria zal aan die stijging zeker bijdragen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden