Verzekeraar in Duitsland vult inkomen van werklozen aan

Van onze correspondente BERLIJN - De Duitse verzekeraar Volksfürsorge heeft nog een gaatje in de markt gevonden. Het bedrijf biedt vanaf februari een verzekering tegen inkomensverlies door werkloosheid.

Volgens het Deutsche Versicherungs-Schutzverband (DVS), de organisatie die toezicht houdt op de verzekeraars, is de nieuwe polis “de eerste echte vernieuwing sinds jaren” in de verzekeringsbranche. De verzekeraar heeft dat ook gemerkt. Nadat de nieuwe verzekeringspolis vorige week werd aangekondigd, was de telefooncentrale van het bedrijf onmiddellijk geblokkeerd vanwege de overbelasting door geïnteresseerden. Er moest hals over kop een hotline worden ingericht.

Alle werkende mensen tussen 22 en 50 jaar kunnen zo'n polis afsluiten. Voorwaarde is wel dat ze minstens drie jaar in vaste dienst zijn en een aanstelling voor onbeperkte tijd hebben waarvoor de sociale premies worden afgedragen. Om voor een aanvulling op de werkloosheidsuitkering in aanmerking te komen, moet tenminste twee jaar premie zijn betaald. De verzekeraar keert ten hoogste één jaar uit, als de verzekerde tenminste buiten zijn schuld op straat staat. De verzekeraar betaalt niet langer dan een jaar uit omdat de werkloze na dat jaar in de bijstand komt. Een werkloze krijgt in het eerste jaar zestig procent van zijn laatst genoten inkomen. Volksfürsorge vult dit tot negentig procent aan. Wie zo'n polis afsluit, verplicht zich vijf jaar lang premie te betalen. Ook tijdens eventuele werkloosheid moet doorbetaald worden. Na vijftien jaar krijgt de verzekerde tachtig procent plus rente van de betaalde premies terug. Wie nog langer premies betaalt, krijgt stap voor stap honderd procent plus rente uitgekeerd. De verzekering eindigt automatisch als de verzekerde 53 jaar oud is. Voorwaarde is ook dat de verzekerde in zijn gezin of samenlevingsvorm hoofdverdiener is.

De Duitse Bond voor verzekerden (BdS), een consumentenorganisatie voor verzekeringnemers, noemt de nieuwe polis “een niet serieus te nemen poging de angst voor werkloosheid uit te buiten”. De bond vindt dat de hoogte van de premie niet in verhouding staat tot de eventuele uitkeringen en adviseert eerst te wachten op concurrerende polissen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden