Verzekeraar: Geen rol voor religie bij zorg

Zorgverleners dreigen met proces om inperking vrije artsenkeuze

VAN ONZE REDACTIE POLITIEK

De zorgverzekeraars vinden het 'principieel onjuist en praktisch onuitvoerbaar' dat zij verplicht worden bij de inkoop van zorg rekening te houden met de godsdienstige gezindte van verzekerden.

Het is voor het eerst dat de verzekeraars reageren op het akkoord over de vrije artsenkeuze. Zij juichen het toe dat door aanpassing van de Zorgverzekeringswet 'verzekerden met een naturapolis straks niet meer via hun premie meebetalen aan ondoelmatige zorg'. Ook blijft er volgens de zorgverzekeraars voor verzekerden met een naturapolis voldoende te kiezen. En de restitutiepolis blijft. Wie zo'n polis neemt, behoudt maximale keuzevrijheid, zij het tegen een hogere premie.

De bepaling dat verzekeraars bij het inkopen van zorg rekening houden met religieuze en levensbeschouwelijke diversiteit komt er op aandringen van de ChristenUnie en de SGP. Tijdens het debat over de aanpassing van de Zorgverzekeringswet, gisteren, noemde fractieleider Arie Slob van de ChristenUnie het logisch dat zorgverzekeraars oog hebben voor de verscheidenheid in de samenleving. "Als een moslim iemand met dezelfde levensovertuiging als zorgverlener in huis wil, dan moet dat kunnen."

De zorgverzekeraars betreuren het ook dat verzekerden volgens het akkoord volledige keuzevrijheid behouden als het gaat om huisartsen, tandartsen en andere zorgverleners in de eerste lijn. Die volledige keuzevrijheid geldt onder bepaalde voorwaarden ook voor de thuiszorg. Vooral tegen dit laatste hebben de verzekeraars bezwaar. Het is volgens hen in strijd met het akkoord dat zij hebben afgesloten met de gemeenten over de wijkverpleegkundige. De verzekeraars beschouwen het als onwerkbaar als zij met alle thuiszorgorganisaties in een gemeente - dat kunnen er tientallen zijn - contracten moeten sluiten. Zij vrezen dat dan de overeengekomen bezuiniging van 600 miljoen onhaalbaar is.

Ondertussen neemt het verzet tegen de aanpassing van de vrije artsenkeuze toe. Zo'n vijfduizend zorgverleners, merendeels artsen, dreigen met juridische stappen tegen de Nederlandse staat als de plannen doorgaan. Het is een initiatief van de Stichting Handhaving Vrije Artsenkeuze. Volgens de advocaat van de stichting, hoogleraar gezondheidsrecht Jaap Sijmons van de Universiteit Utrecht, is het inperken van de vrije artsenkeuze in strijd met het Europees recht. "Als minister Schippers de wetswijziging doorzet, zal ze worden teruggefloten door het Europees Hof van Justitie, omdat de maatregel oneerlijke concurrentie in de hand werkt." Want volgens Sijmons zullen nieuwe klinieken die de concurrentie met gevestigde artsen aangaan bij de verzekeraars weinig kans maken op een contract.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden