'Verzekeraar betaalt extra zorg niet'

interview | Fundis in financiële problemen

ALWIN KUIKEN en REDACTIE GEZONDHEID & ZORG

Hij vindt het onbegrijpelijk: dit kabinet wil dat ouderen langer thuis wonen, maar besloot vorige week wel extra geld uit te trekken voor verpleeghuizen. De wereld op zijn kop, vindt Jeroen van den Oever, voorzitter van Fundis, een zorgorganisatie die zowel verpleeghuiszorg als thuiszorg biedt in Zuid-Holland.

Als gevolg van de weigering van verzekeraar CZ om te betalen, zag hij zich genoodzaakt om een patiëntenstop af te kondigen.

Geldt dit voor iedereen in Zoetermeer die thuiszorg van jullie wil?

"De patiëntenstop geldt voor de gewone thuiszorg, zeg maar de wijkverpleging, maar niet voor acute zorg 's nachts, of palliatieve zorg. Daar hebben we nog niet zulke nijpende tekorten. Nieuwe patiënten die dát nodig hebben, kunnen nog wel bij ons terecht."

Voor anderen geldt dus dat ze elders moeten aankloppen. Om hoeveel mensen gaat dat ongeveer?

"Wij hebben op dit moment ruim 1000 cliënten in Zoetermeer. Dat gaat ongeveer om 20.000 uur wijkverpleging per maand. Zoetermeer is met 120.000 inwoners de derde stad van Zuid-Holland. Dat zijn dus geen kleine aantallen."

Waarom moet u nu 'nee' verkopen?

"Omdat er door het overheidsbeleid veel meer mensen thuiszorg nodig hebben, en we daar onvoldoende geld voor krijgen van de verzekeraar. Ons was lang door CZ voorgespiegeld dat ze dat zouden betalen. Inmiddels is duidelijk dat we de eerste 5 procent van de overschrijding zelf moeten betalen. Met een overschrijding van 8 procent, is dat dus meer dan helft. Alleen al in Zoetermeer is dat een half miljoen. Dat kunnen we niet betalen."

Kunt u geen zaken doen met een andere verzekeraar?

"Nee, in het overgangsjaar 2015 hebben we per regio met één verzekeraar te maken. Die werkt daar ook namens de andere verzekeraars. In 2016 staat dat te veranderen. Mogelijk gaat het dan beter."

Bent u niet gewoon een inefficiënte organisatie?

"Nee, helemaal niet. Op achthonderd medewerkers hebben wij maar drie leidinggevenden. Als dat geen efficientie is! Door slimmer te werken en patiënten meer zelf te laten doen, zijn we er zelfs in geslaagd om het aantal uren per patiënt met 17 procent terug te dringen. Maar dat is blijkbaar niet genoeg."

Waar moeten de mensen nu naartoe?

"Dat is niet eenvoudig. Buurtzorg Nederland heeft net als wij in Zoetermeer een marktaandeel van 40 procent. Officieel hebben ze geen patiëntenstop, maar wij horen via huisartsen dat ook zij zeggen vol te zitten. Zo lang ze het volhouden zijn er hier nog enkele kleine aanbieders waar mensen voorlopig naartoe kunnen."

Vierstroom, dat onder Fundis valt, levert ook thuiszorg in gemeenten als Woerden, Boskoop en Waddinxveen. Moeten mensen zich daar ook zorgen maken?

"Nee, voorlopig niet. Onze teams maken daar gelukkig nog minder overuren dan in Zoetermeer. In Woerden hebben we zelfs iets minder zorg geleverd. Maar Achmea, de verzekeraar waar we daar mee te maken hebben, brengt dan pardoes het budget naar beneden. Hoe vind je die?"

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden