Verzekeraar ASR wil naar de beurs

amsterdam – Verzekeraar ASR (voorheen Stad Rotterdam) wil op eigen benen staan. De onderneming is nu in handen van de staat. Binnen drie jaar naar de beurs is een realistisch scenario, meent topman Jos Baeten.

ASR kwam in handen van de Nederlandse overheid in oktober 2008. Toen kocht het ministerie van financiën ABN Amro en Fortis. ASR was onderdeel van Fortis, maar staat nu los van dit concern. Bestuursvoorzitter Baeten sprak over de toekomst van het bedrijf bij de presentatie van de jaarcijfers. Baeten ziet liever een beursgang dan een overname door een andere partij.

Financiën betaalde naar verluidt ongeveer 4 miljard euro voor ASR. Het is zeer de vraag of de overheid winst kan maken bij een eventuele beursgang. Bij de aankoop speculeerde toenmalig minister Bos van financiën daar wel op. Maar verzekeraars liggen onder vuur wegens te hoge provisies en dat zet de winst onder druk.

In de markt wordt rekening gehouden met een eventuele overname van ASR door bijvoorbeeld verzekeraar Delta Lloyd. „Er is in de Nederlandse markt geen ruimte om elkaar over te nemen”, aldus Baeten hierover. „Een consolidatie van Nederlandse spelers is de komende drie jaar niet realistisch.” Delta Lloyd ging in november vorig jaar gedeeltelijk naar de beurs. Het Britse Aviva houdt nog een meerderheidsbelang.

Het ministerie van financiën moet uiteindelijk het besluit nemen over de toekomst van ASR. „Daar gaan we zelf niet over”, aldus de topman die een duidelijke voorkeur uitspreekt voor zelfstandigheid. „We staan stevig op eigen benen”, lichtte Baeten toe. „We zijn de derde speler in Nederland.”

ASR Nederland heeft vorig jaar 255 miljoen euro winst geboekt. In 2008 leed ASR nog een verlies van 640 miljoen euro. ASR zag het vermogen toenemen van 1,76 miljard euro naar 2,97 miljard euro. ASR Nederland heeft een bank- en een verzekeringstak en is onder meer bekend van merken als De Amersfoortse en Ditzo.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden