Verzekeraar ASR op 10 juni naar de beurs

null Beeld ANP
Beeld ANP

Verzekeraar ASR gaat naar verwachting op 10 juni naar de beurs in Amsterdam. Dat heeft NLFI, de stichting die namens de Nederlandse staat de overheidsbelangen in financiële instellingen beheert, maandag bekendgemaakt.

De Staat verkoopt in eerste instantie een belang van maximaal 40 procent in ASR. Dat komt neer op 60 miljoen aandelen. Met een indicatieve prijs per aandeel tussen de 18 en 22 euro komt de opbrengst van de beursgang waarschijnlijk uit tussen de 1,08 en 1,32 miljard euro.

Geïnteresseerde beleggers kunnen zich vanaf dinsdagochtend melden. Voor particulieren sluit de inschrijving naar verwachting op 8 juni, voor institutionele investeerders op 9 juni. Rond die dag wordt ook de definitieve prijs bekendgemaakt.

Toekomst
'We zijn klaar voor een toekomst als beursgenoteerde onderneming', liet een verheugde topman Jos Baeten weten. ASR kwam in overheidshanden toen in 2008 op het dieptepunt van de kredietcrisis de Nederlandse onderdelen van Fortis en ABN AMRO werden genationaliseerd.

Tegelijk met het prospectus voor de beursgang heeft ASR de resultaten over het eerste kwataal van dit jaar gepubliceerd. Daarin werd een nettoresultaat van 214 miljoen euro in de boeken gezet, 30 miljoen meer dan een jaar eerder. Lagere beleggingsopbrengsten werden ruimschoots gecompenseerd door een fikse pensioenmeevaller.

Marktonrust
Het operationeel resultaat voor belasting kwam uit op 132 miljoen euro, 4 miljoen meer dan in het eerste kwartaal van 2015. De premie-opbrengsten bleven volgens ASR 'redelijk stabiel' op 1,63 miljoen euro. Ondanks de marktonrust in de eerste maanden van het jaar zijn de kapitaalbuffers op peil gebleven.

Profiel ASR
In 2000 nam de Fortis groep de ASR Verzekeringsgroep over. Bekende merken van het bedrijf in Utrecht gevestigde bedrijf zijn onder meer De Amersfoortse, Ditzo, europeesche verzekeringen en Ardanta.

Op 3 oktober 2008 kwam ASR in handen van de Nederlandse staat. Het eerste kwartaal behaalde ASR een winst van 214 miljoen euro. Het operationeel resultaat bedroeg 121 miljoen euro.

Het bedrijf heeft 3476 werknemers en aan het hoofd van het bedrijf staat topman Jos Baeten.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden