Verzekeraar ASR is klaar voor privatisering

Verzekeraar ASR is klaar voor de naderende verzelfstandiging. De genationaliseerde voormalige verzekeringstak van Fortis zei dit gisteren bij de bekendmaking van de jaarcijfers.

Dit jaar zal duidelijk worden hoe en wanneer ASR teruggaat naar de private markt, via een beursgang of een samengaan met een andere verzekeraar. "Wij zijn hier nu klaar voor", aldus topman Jos Baeten.

Het verzekeringsbedrijf meldt in 2013 belangrijke vooruitgang te hebben geboekt. De nettowinst steeg van 255 miljoen euro in 2012 naar 281 miljoen euro.

"Een stijging van het nettoresultaat met 10 procent ondanks een omzetdaling laat zien hoe sterk we als bedrijf zijn", zegt Baeten. "We hebben scherp aan de wind gezeild, door goed te letten op de kosten en een beter acceptatiebeleid."

De totale inkomsten uit premies daalden wel van 4,29 miljard euro in 2012 tot 3,92 miljard vorig jaar. De verzekeraar schrijft dit toe aan teruglopende consumentenbestedingen en een toename van het aantal faillissementen.

Een tegenvaller was ook de najaarsstorm van november met 7000 schademeldingen op een dag en een schadebedrag van 28 miljoen euro.

De operationele kosten namen met 7 procent af tot 547 miljoen euro. Dit kwam voornamelijk door een daling van het aantal medewerkers van 4088 tot 3789.

ASR wil met een nieuw ingezette koers vooral terug naar de "roots van het verzekeren". Volgens Baeten was "de balans van de financiële sector de laatste jaren te veel doorgeslagen naar waardevermeerdering voor de aandeelhouders ten koste van waardevermeerdering voor klanten".

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden