Verzekaars vergoeden drankje tegen dementie niet meer

Fabrikant claimde ten onrechte dat middel in richtlijn dementiezorg stond

Zorgverzekeraars zijn niet overtuigd van de werking van Souvenaid, een drankje van fabrikant Nutricia dat een positief effect zou hebben op het geheugen van vroeg-dementerenden. Uit navraag van Zorgverzekeraars Nederland blijkt dat aangesloten zorgverzekeraars het drankje niet meer vergoeden. Het kost 4 euro per dag.

Omdat er nauwelijks middelen tegen dementie zijn, zou een werkzame drank goed nieuws zijn voor Nederlanders die recentelijk de diagnose Alzheimer kregen. Maar rond de medische voeding van Nutricia ontstond deze maand ophef. De fabrikant claimde dat het drankje was opgenomen in de Zorgstandaard Dementie, een richtlijn van kenniscentrum Vilans over goede dementiezorg. Wanneer een middel hierin staat, kan dat voor verzekeraars aanleiding zijn om het te vergoeden.

Achteraf bleek dat het middel slechts tijdelijk genomineerd was om in een concept te komen. Toen dit in een uitzending van 'Tros Radar' uitkwam, besloot zorgverzekeraar Menzis een brief naar alle apotheken te sturen. Een lobby van Nutricia om hen op andere gedachten te brengen, haalde niets uit. Ook verzekeraar VGZ heeft apothekers gemaand het middel niet meer te declareren.

Menzis, Achmea, CZ en VGZ willen Souvenaid ook niet meer vergoeden als middel tegen ondervoeding, waarvoor het middel ook gebruikt kan worden. Volgens de verzekeraars zijn er goedkopere middelen tegen ondervoeding - dat soms samenvalt met dementie.

Volgens de Stichting Farmaceutische Kengetallen (SFK) is het drankje de eerste drie maanden van 2013 tweeduizend keer door apothekers geleverd. Maar omdat het ook rechtstreeks aan bedrijven als Mediq (een leverancier van medische producten) wordt geleverd, is dat volgens SFK mogelijk het topje van de ijsberg.

Kenniscentrum Vilans sluit niet uit dat Souvenaid ooit nog in de Zorgstandaard wordt opgenomen. Maar doorvoor moet het drankje eerst in een richtlijn van de beroepsgroep komen te staan. Onder meer Alzheimer Nederland en de Nederlandse Vereniging voor Klinische Geriatrie werken aan deze richtlijn. Eind dit jaar moet die klaar zijn. Over Souvenaid wordt op dit moment 'heftig gediscussieerd', zegt een woordvoerder van Alzheimer Nederland.

Medicijn van sponsor
Het onderzoek naar Souvenaid is door Nutricia betaald, en onder meer uitgevoerd door Philip Scheltens, hoogleraar neurologie en directeur van het Alzheimercentrum VUmc Amsterdam. Nutricia is een sponsor van het Alzheimercentrum. Scheltens is ook de persoon achter het Deltaplan Dementie, waarvoor de Nederlandse staat onlangs 32,5 miljoen uittrok. Critici, waaronder hoogleraar openbare financiering Harrie Verbon, ruiken belangenverstrengeling. Door op basis van dun bewijs Souvenaid aan te prijzen, zou Scheltens sponsor Nutricia tevreden stellen. Scheltens liet deze week in een interview in De Volkskrant weten 'kwaad' te zijn dat zijn integriteit in twijfel wordt getrokken. Volgens hem betaalt Nutricia zonder iets terug te verlangen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden