Verzegel het gebedshuis tot betere tijden

In eerste instantie viel de overeenkomst tussen de foto's me op. De zuilen van de moskee van Córdoba, naar palmbomen gemodelleerd, en de zuilen van wat ooit het Scheringa Museum moest worden. Foto's die min of meer toevallig op opeenvolgende pagina's in de Verdieping (21 december) terecht zullen zijn gekomen. Vooral de tweede foto van Dirk Scheringa's megalomane museum intrigeert. Landschapsarchitect Hannah Schubert spiegelt ons voor hoe het gebouw eruit zou zien wanneer de natuur er bezit van zou nemen. Ik vind dat een aansprekend beeld. De aanblik van een 'schrijnend icoon van leegstand, kredietcrisis en falen', van hoogmoed, woekerwinsten en doorgeschoten marktwerking, nadat alle hypes zijn overgewaaid en het leven zijn normale loop heeft hervat. Het demasqué van de graaicultuur.

Onwillekeurig sloeg ik de pagina terug, projecteerde de artist's impression van Schubert op de moskee in Córdoba. De stad waar christenen, joden en moslims eeuwenlang in vrede naast elkaar leefden, maar waar vervolgens pogroms, godsdienstoorlogen en inquisitie alle wederzijdse tolerantie overwoekerden. De moskee die volgens de huidige eigenaren een katholieke kerk is en waar het moslims verboden is te bidden. Het vlijmscherpe contrast tussen de verschillende geloofssferen onder hetzelfde dak is even schitterend als vervreemdend.

Onder dat dak zag ik nu echte bomen en planten voor me, fris groen dat tussen de tegels opschiet langs de versteende palmbladeren. Het kostte weinig moeite er een aanleiding bij te bedenken. Een landschapsarchitectonisch project. Niemand mag het gebouw in tot de geschillen zijn bijgelegd. Een project dat wereldomvattend mag zijn. Alle gebedshuizen, overal in de wereld, staan binnen hun muren voortaan alle denkbare vormen van gebed en contemplatie toe. Deuren van kerken, moskeeën, synagogen, kapellen, tempels en andere heiligdommen mogen alleen open wanneer iedereen er toegang heeft en er volgens zijn of haar levensovertuiging mag bidden, mediteren, filosoferen of reflecteren.

Gebedshuizen waar dat niet is toegestaan gaan op slot. Binnen mogen de elementen hun gang gaan. Tot het moment waarop de tolerantie zegeviert. Komt dat moment niet, dan krijgt de natuur alle ruimte om halsstarrigheid, eigen gelijk en godsdienstige graaicultuur tot in lengte van dagen te overwoekeren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden