Verzamelwoede PSV-coach Koeman kent geen grenzen

Twee extra verdedigers zijn in den vreemde nog op zoek naar de goede papieren. Maar als zij zich in Eindhoven melden zal de verzamelhonger van Ronald Koeman nog niet gestild zijn.

Na de 3-1 overwinning op Heerenveen liet de trainer van PSV weten nog steeds te hopen op een extra spits. ,,Wat we hebben is heel goed. Maar het is niet breed’’, aldus de coach van de koploper.

PSV hervatte de competitie met de aanvallers Koné, Kluivert en Farfan. Dat trio is een plaag voor elke tegenstander – nationaal en internationaal – én een lust voor het oog. Koeman lijkt echter al tot de conclusie gekomen te zijn dat Kluivert slechts beperkt inzetbaar is: „We hebben eigenlijk maar twee zekerheden, dat zijn Koné en Farfan. Kluivert is dat vanwege zijn fysiek nog niet. En Tardelli heeft nog steeds problemen om aan te pikken bij het niveau. Er hoeft dus maar íets te gebeuren en we hebben problemen.”

De verzamelwoede van trainers kent geen grenzen. Ze willen altijd meer, het is nooit genoeg, het kan altijd beter. En ze zijn vergeetachtig. Na het vertrek van Vennegoor of Hesselink kreeg Koeman de beschikking over Kluivert én Tardelli. Dat lijkt een goede compensatie. Koeman heeft derhalve niet veel reden te mopperen. In de zomer liet hij Sibon, Beasley en Vonlanthen zonder slag of stoot vertrekken. Daar zat best een aardige invalkracht bij.

Soms moet de clubleiding gewoon rustig naar het banksaldo en de wisselbank kijken. Zo klein is de selectie niet. PSV probeerde in de winterstop Leonardo, Lazovic en Luque te halen, maar die transfers ketsten af. „Maar we blijven op zoek”, zei Koeman zaterdagavond.

PSV speelde lekker tegen Heerenveen. Vooral de eerste helft. De koploper heeft de toeschouwer veel moois te bieden. Kijk naar de dartele spitsen, naar de strategen Simons en Cocu. Naar de imposante Alex en de sierlijke Da Costa, die elke aanval onschadelijk maakt.

Dát PSV is in de eredivisie oppermachtig en walste over Heerenveen heen. Geholpen ook door de vroege rode kaart voor de Friese verdediger Jong-A-Pin die na een kwartier Farfan neertrok. Simons benutte de strafschop. Zeven minuten later kwam Heerenveen op gelijke hoogte door Alves, na een prachtige pass van Nilsson. Nog geen zestig seconden later zette Koné PSV met een mooie treffer op 2-1. In de 35ste minuut werd het 3-1 door Farfan, wederom uit een strafschop.

PSV heeft zo veel te bieden, bleek in de eerste helft. Het is jammer dat het soms zo gedoseerd gebeurt. Na rust was het spel van de koploper rommelig. Maar dat lag – na het uitvallen van Kluivert – echt niet aan het gemis van een spits, zoals Koeman misschien wilde doen geloven.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden