Verzameling Aletta's in Groningen

Een leger Aletta’s poseert vandaag op de trappen van het Academiegebouw in Groningen. Het instituut voor vrouwengeschiedenis Aletta heeft hen opgetrommeld om zijn vijfenzeventigste verjaardag op te luisteren. Sigrid van der Ploeg van Aletta legt uit waarom.

1

Het instituut Aletta zit in Amsterdam. Waarom hebben jullie dan voor Groningen gekozen?

„Onze naamgeefster Aletta Jacobs was in de negentiende eeuw de eerste Nederlandse vrouw die aan een universiteit afstudeerde. In 1877 en 1878 deed ze haar artsexamens in Groningen. We ontvangen alle vrouwen, maken die foto en ze krijgen een rondleiding. In het Universiteitsmuseum is een Aletta Jacobs-kamer. De dag is ook bedoeld om onze naamsbekendheid te vergroten. Wij heten sinds vorig jaar naar Aletta. Onze vorige naam, I.I.A.V., lag niet goed in de mond. We zochten een naam die goed wordt onthouden en die verwijst naar waar we mee bezig zijn: vrouwengeschiedenis en vrouwenemancipatie.”

2

Hoeveel Aletta’s komen er vandaag naar Groningen?

„Wij hebben honderdvijftig enthousiaste reacties ontvangen. Hopelijk komen er in elk geval vijfenzeventig. Bij de reacties zat van alles: een Aletta van negen, een van veertien, een familie die met vijf Aletta’s komt. De oudste is zevenenzeventig, maar er komt ook een meisje van een paar maanden oud, met haar ouders. De meesten zijn zich wel bewust van hun bijzondere voornaam. De achternaam van twee is zelfs Jacobs. We hebben het uitgezocht en de afgelopen eeuw zijn er 2800 Aletta’s geboren. Het moet geweldig zijn dat al die vrouwen elkaar tegenkomen. Toen we de badges maakten, hebben we daarover gefantaseerd. Het was wel een heel gedoe ze uit elkaar te houden. We hebben vooral reacties uit het noorden – voor die vrouwen is het dichtbij. Ieder moet namelijk zelf de reis betalen. Maar Aletta is ook een naam die relatief vaak in het noorden voorkomt, denken wij.”

3

Een instituut voor vrouwenemancipatie, is dat nog nodig?

„Er zijn nog wat hobbels te nemen: verschillen in salaris, verschillen in rolverdeling als er kinderen komen, verschillen in carrièremogelijkheden, de positie van een vrouw na een scheiding. Bewustwording is onze missie en daardoor verbeteren van de positie van de vrouw. En onze taak als informatie- en documentatiecentrum blijft doorgaan.”

4

Wat beschouwen jullie zelf als jullie grootste verdienste?

„Dat we zijn meegegaan met de tijd; ons materiaal is ook digitaal te zien. Tegenwoordig zijn we bezig om langere interviews met vrouwen te houden, waarin ze de kans krijgen hun levensverhalen te vertellen. We hebben een project waarbij we jongeren vragen de migratieverhalen van hun oma of tante vast te leggen. En het afgelopen jaar hebben we verhalen vastgelegd van een paar Dolle Mina’s.”

5

De fotograaf van de groepsfoto heet Aletta Afman-de Vries. Gebruikt ze een zelfontspanner?

„Volgens mij niet, maar het is wel een idee.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden