Verzamelaars, vrijgezellen en filantropen

Beatrijs Ritsema Beeld
Beatrijs Ritsema

Beste Beatrijs, mijn man en ik zijn op leeftijd en nog redelijk vitaal. Maar de dag komt dichterbij dat het minder wordt en we genoodzaakt zullen zijn kleiner te gaan wonen. Mijn man heeft moeite om dingen op te ruimen en weg te doen.

De zolder en de schuur staan vol met dozen met werk- en privé-archief, foto’s, dia’s, stapels oude tijdschriften, enzovoort. Daar mag ik niet aankomen. Het kost me al moeite de woonkamer te vrijwaren van zijn verzamelwoede. Hij belooft mij regelmatig om overbodige zaken weg te gooien, maar er komt meer bij dan er afgaat. We hebben geen kinderen om het voor te bewaren of om te helpen opruimen. Ik vrees dat bij een verhuizing alles op mij neerkomt. Hoe kan ik dit oplossen?

Te veel rommel

Beste Te veel rommel,

Uw man is een conservator, misschien zelfs een jutter. Dat archief, de dia’s die niemand meer zal bekijken en de oude apparaten maken deel uit van hemzelf. Wat u rommel noemt is voor hem de fysieke neerslag van zijn identiteit. Er afstand van doen zou voor hem een soort amputatie betekenen en bovendien denkt hij dat het nog eens van pas kan komen. Het heeft geen zin om op hem in te praten om op te ruimen, want hij gaat toch niet doen wat u vraagt. Wat u wel kunt doen is uw eigen houding aanpassen.

Verheug u in de eerste plaats dat u in een huis woont met een zolder en een schuur, waar uw man z’n hamsterwoede kan botvieren. Gun hem die vrijheid. Als tegenprestatie claimt u de rest van het huis, waar úw standaarden gelden. Spreek met uw man af dat het u gepermitteerd is om elk stuks rommel dat toevallig in uw afdeling terecht komt onmiddellijk in de schuur of in de vuilnisbak te gooien. Als de zolder of de schuur te vol worden, is dat uw mans probleem, dat hij zelf kan oplossen door dingen weg te gooien. U hoeft zich daar verder niet mee te bemoeien. Stel het kleiner wonen zo lang mogelijk uit. Met thuishulp kunt u heel lang in uw eigen huis blijven zitten. Dat geeft meer leefruimte dan op elkaars lip zitten in een kleine flat, die ook weer vol zal lopen. Als u zelf als eerste overlijdt, hebt u nergens last van. Als uw man als eerste overlijdt, belt u een opruimservice om de zaak te schiften terwijl u ernaast zit. U bewaart wat u nog kunt gebruiken en de rest krijgt een tweede leven bij de kringloopwinkel of gaat naar het grofvuil.

Het probleem van teveel rotzooi in huis is kortom geen urgent probleem. Laat uw man begaan, zolang hij het gemeenschappelijke leefdomein niet aantast. Uw man denkt dat hij kostbare schatten of belangwekkende objecten bewaart. U en de rest van de wereld weten dat het waardeloze rommel is. Doe geen moeite uw man zijn fantasie te ontnemen. Als de nood aan de man komt, kunnen een paar sterke jongens voor een redelijke vergoeding in heel korte tijd schoon schip maken in uw huis.

Beste Beatrijs,

Onze zoon trouwt binnenkort en nu is bij ons de vraag gerezen of ouders ook het vrijgezellenfeest mogen bijwonen. Ik, als moeder, vind dat dat niet hoort, maar mijn man vindt van wel. Zijn hier regels voor?

Mogen wij mee?

Beste Mogen wij mee?

Een vrijgezellenfeest staat doorgaans in het teken van sloten alcohol, strippers, paaldanseressen of andere dames van lichte zeden. Ik denk niet dat uw zoon het een prettig vooruitzicht vindt dat zijn ouders getuige zijn van deze pikanterieën of, erger nog, eraan meedoen.

Beste Beatrijs,

Van vrienden ontving ik een rondzend-e- mail met een dringend verzoek om een jaar lang een maandelijkse bijdrage te leveren voor een echtpaar dat zich geconfronteerd ziet met een uitzettingsprocedure. Alle voorzieningen zijn stopgezet. Wat rest is de illegaliteit. Weliswaar lopen er nog een paar beroepsprocedures, maar onduidelijk is wanneer de uitspraak daarvan is. Als ik geld geef doe ik dat eigenlijk alleen maar omdat ik mijn vrienden niet wil teleurstellen. Tegelijkertijd druist het in tegen mijn gevoel van rechtvaardigheid. We hebben in Nederland een asielprocedure die democratisch tot stand is gekomen. Het is onmogelijk en onwenselijk om alle mensen die dit willen in ons land toe te laten.

Als ik geen geld geef, volg ik mijn mening. Maar er is ook een stemmetje dat zegt: gelukkig waren er in de oorlog mensen die in verzet kwamen. Ik kan best een bedrag per maand missen. Ben ik harteloos als ik geen geld geef? Ik vrees de vriendschap te schaden als ik niet meedoe aan de sponsoring.

Asielzoekers steunen?

Beste Asielzoekers steunen,

Vrienden horen geen morele druk op elkaar uit te oefenen om filantropisch over de brug te komen. Een beroep op iemands portemonnee moet altijd vrijblijvend worden geformuleerd. In de trant van: wanneer je je aangesproken voelt, geef – zo niet, even goede vrienden. U bent de enige die over uw eigen geldbesteding beschikt.

Mensen die anderen hielpen onderduiken in de oorlog, deden dat niet onder druk van hun vrienden, maar vanuit hun eigen overtuiging dat het belangrijk was en binnen de randvoorwaarden van voldoende ruimte. Het geweten is een individuele aangelegenheid. In uw dilemma gaat het niet om vervolging van etnische groepen door een kwalijk regime, maar om procedures van een rechtsstaat. Het staat iedereen vrij om moeite te doen voor individuen die de pech hebben dat ze niet voldoen aan de wettelijk vastgelegde eisen. Het staat ook iedereen vrij om zich neer te leggen bij de uitslag van de procedures. Doe wat u zelf vindt dat juist is, zonder u zorgen te maken over de toekomst van de vriendschap. Als betalen een voorwaarde is om de vriendschap in stand te houden, dan is die vriendschap nu al naar de knoppen, of u nu wel of niet meedoet met de sponsoring.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden