Verzamelaars betalen waanzinnige prijzen

De gedachte 'we leven in een waanzinnige wereld' valt je gemakkelijk in als je de veilingopbrengsten ziet van de zogenaamde collectibles of memorabilia. Voorwerpen die vroeger veelal in de vuilnisbak belandden, worden nu geveild als verzamelobjecten. En de kans is groot dat er meer voor wordt betaald dan voor een fraai stuk antiek.

Ilse Kuiper

Wat te denken van het shirt van de beroemde Amerikaanse honkballer Joe Dimaggio, persoonlijk bezweet in 1951 tijdens zijn laatste wedstrijd? In april geveild op een veiling van sport-memorabilia bij Christie's New York, opbrengst 281000 dollar. Of de rode slippertjes van Dorothy uit de film The Wizard of Oz, heeft u daar anderhalf miljoen gulden voor over? Een Amerikaanse verzamelaar blijkbaar wel.

Ook teddyberen, vooral die van het merk Steiff, doen al snel een paar ton, tenminste als u ze in Londen veilt, want dat is the place to be voor de veiling van teddyberen. Een kleine tip tussendoor: denkt u dat uw versleten teddybeer op zolder wellicht een Steiff kan zijn? Let dan op de knop in het oor, alle Steiff-beren hebben dat kenmerk. En, ook al blijkt uw teddy een echte Steiff te zijn, bijna doodgeknuffeld is hij geen cent meer waard. Verzamelaars zijn namelijk niet echt gek: kwaliteitseisen spelen een grote rol.

Ook golfmemorabilia, animation Art, mechanisch speelgoed, posters en poppen, mits deze in goede staat en van een bij de verzamelaars geliefd merk zijn, behalen torenhoge opbrengsten.

Wilt u, zonder al te veel inspanningen, weten hoe hoog deze opbrengsten kunnen zijn? Kijk eens op de site van het veilinghuis Christie's (www.christies.com) of Sotheby's (www.sothebys.com). Op laatstgenoemde site vindt u een ware internet-veiling waar u desgewenst online mee kan bieden.

Alle verzamelobjecten hebben in economische zin met elkaar gemeen dat ze geen intrinsieke waarde hebben. Aandelen hebben dat wel. Men verstaat daaronder de theoretische waarde berekend door de waarde van de activa (bezittingen) te verminderen met de passiva (schulden) en het saldo door het aantal uitstaande aandelen te delen.

Omdat verzamelitems deze waarde niet bezitten is het een markt die drijft op los zand. Een recessie, een oliecrisis, iets minder rooskleurige tijden: bewezen is dat de collectibles-markt in elkaar stort als een kaartenhuis. Toch heeft deze vorm van speculatie of beleggen, het is maar net hoe u het wilt noemen, als voordeel dat de investeerder er veel aardigheid aan kan beleven. Voortgekomen uit een hobby ontstaan vaak prachtige verzamelingen van speelgoed, poppen of memorabilia. Leuk om te hebben, mooi om naar te kijken.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden